Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka Rentree 2020: "Transformeren naar een topregio tegen 2030"

Voka Rentree 2020: "Transformeren naar een topregio tegen 2030"

  • 08/09/2020

Maandag 7 september vond de jaarlijkse Rentree van Voka plaats, traditioneel dé aftrap van het politiek-economisch jaar. Dit jaar was dit niet zomaar een ‘Rentree’... Niet alleen leven we in een bijzondere tijd: met de gezondheidscrisis en een federale regering die nog steeds niet in de stijgers staat. Het event zelf was ook anders dan anders: het was een online event, uitgezonden vanuit de AED Studios in Lint. Meer dan 500 deelnemers maakten live de online lancering van het transformatieplan ‘Samen Groeien’ mee. 
 

“Met gezonde en gedeelde groei willen we welvaart en welzijn brengen voor iedereen. We maken werk van een duurzaam, digitaal en gezond Vlaanderen. Daarvoor hebben we al heel wat ideeën uitgewerkt in ons Plan Samen Groeien, maar het Plan is ook een uitnodiging aan iedereen om samen die ideeën te verbeteren en verder uit te werken”, zei Hans Maertens over het plan. “We have a dream, om te transformeren naar een topregio tegen 2030. Maar: we need a team. Een team van ondernemers, overheden, burgers, milieubewegingen, vakbonden, …” Volgens de gedelegeerd bestuurder van Voka is het plan niet definitief: “Laat ons de dialoog aangaan, laat ons de discussies stoppen en laat ons tot een nieuw sociaal-economisch pact komen waar we allemaal sterker uitkomen.” Hij nodigde het publiek uit om ook zelf ‘groei-ideeën’ in te dienen op www.plansamengroeien.be.

Hans

We have a dream, om te transformeren naar een topregio tegen 2030. Maar: we need a team.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Vlaams minister-president Jan Jambon, die tijdens De Rentree live geïnterviewd werd door Goedele Wachters, zag heel wat raakpunten van het Plan ‘Samen Groeien’ met het relanceplan van de Vlaamse regering: “We willen Vlaanderen opheffen naar de top-5 van de kennisregio’s. Digitalisering is een cruciaal onderdeel van het relanceplan.” De Vlaamse minister-president nam alvast de uitgestoken hand aan om samen te gaan voor groei: “Je kan bij een crisis bij de pakken blijven zitten of doorgaan. Voka heeft aangetoond dat er opportuniteiten inzitten. Het is tijd dat we nu samen de handen aan de ploeg slaan.”
 

Jan Jambon

Je kan bij een crisis bij de pakken blijven zitten of doorgaan. Voka heeft aangetoond dat er opportuniteiten inzitten.

Jan Jambon, Vlaams minister-president

Voka-voorzitter Wouter De Geest was scherp over de aanslepende regeringsonderhandelingen: “Op federaal vlak lijkt er eindelijk een regering in de steigers te staan. We hebben er lang, te lang op moeten wachten en ondernemers zijn daarover terecht boos!” De voorzitter wil voorkomen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst nog kan voordoen. Hij pleitte ervoor dat de nieuwe regering en het parlement een wet voorstellen die bij een langdurige crisis over een regeringsvorming, na een bepaalde tijd verplicht een afspiegelingsregering te installeren. De voorzitter riep de politici en onderhandelaars op om nu aan de slag te gaan en te streven naar gezonde groei, met de nodige hefbomen: “Wie hierop inzet, zal perspectief bieden en steun krijgen. Of het nu Vivaldi heet of Avanti, dat is niet de kwestie. Maar het mag absoluut geen Ralenti zijn.”

Wouter De Geest

Of het nu Vivaldi heet of Avanti, dat is niet de kwestie. Maar het mag absoluut geen Ralenti zijn.

Wouter De Geest, voorzitter Voka

De voorzitter pleitte ook voor een grondige staatshervorming. “Geef de regio’s de juiste hefbomen in handen en laat hen het beleid voeren dat het best aansluit op hun specifieke uitdagingen en noden. Vlaanderen heeft dat perspectief nodig in een geblokkeerd federaal land.” (Klik hier om de speecht van Wouter de Geest integraal na te lezen)

Goedele Wachters en pannel

Gastvrouw Goedele Wachters besprak enkele van die groei-ideeën in een CEO-panelgesprek met Anouk Lagae (CEO Accent), Dewi Van De Vyver (Flowpilots), Youssef Kobo (A Seat At The Table) en Karel Van De Sompel (Pfizer Belgium). Zij zijn stuk voor stuk vanuit hun dagelijkse praktijkervaring bezig met duurzame en maatschappelijke groei in Vlaanderen. Ook het grote publiek werd nog eens warm uitgenodigd de eigen ideeën te delen op www.plansamengroeien.be.

Bekijk de aftermovie

Kijk hieronder naar het uitgebreid fotoverslag

Kijk hieronder naar het uitgebreid fotoverslag

Bekijk de opname van de livestream

partners
Partners

 

Contactpersonen

Martine Taeymans

Directeur Marketing & Communicatie

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - DNCM