Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka: Recessiegevaar wordt nu zeer realistisch

Voka: Recessiegevaar wordt nu zeer realistisch

  • 04/04/2022

De Vlaamse ondernemingen verwachten nog aanzienlijke prijsstijgingen in de komende maanden, dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De combinatie van toenemende leveringsproblemen en spectaculair stijgende kosten voor energie, grondstoffen en lonen duwt onze economie zwaar in de remmen. De kans op een recessie in de komende maanden wordt zeer reëel.

“Deze crisis zal een grote impact hebben op de economie en dit na de coronacrisis die nog niet volledig verteerd is. We lopen het risico om in een recessie te belanden. Voka roept de federale sociale partners en de regering op om rond de tafel te gaan zitten. Er moeten nu maatregelen genomen  worden om de loonstijgingen af te remmen en de inflatiespiraal in te perken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.


Nog prijs- en kostenstijgingen verwacht
Een nieuwe Voka-enquête van begin deze week bij 600 Vlaamse ondernemingen leert  dat 86% van de bedrijven aangeeft  dat hun toeleveringen verstoord zijn. De inputkosten liggen vandaag 41% hoger dan 6 maanden geleden. En bedrijven verwachten nog een stijging van de inputkosten met 33% in de komende maanden.

Daardoor verwachten de ondernemingen dat hun verkoopprijzen in de komende maanden met nog gemiddeld 10% zullen stijgen. De afgelopen 6 maanden stegen hun verkoopprijzen al met gemiddeld 12,5%.

De combinatie van toeleveringsproblemen en gestegen kosten zorgt voor een duidelijke negatieve impact op de activiteiten van Vlaamse ondernemingen. Voor heel 2022 rekenen bedrijven op een gemiddelde impact van -8%. Bedrijven geven aan de investeringsplannen voor de komende twee jaar naar beneden worden bijgesteld met gemiddeld 9%. Eén op de zes gaat ook de rem staan qua nieuwe aanwervingen. Samen met de internationale recessiesignalen impliceert dit dat ook voor onze economie een recessie in de komende maanden een realistisch scenario is.

Milde recessie
Voka verwacht op dit ogenblik een milde recessie, zowel qua duur als qua amplitude. Uiteraard zal alles afhangen van het verdere verloop van het conflict, en vooral van de impact daarvan op de grondstoffen- en energiemarkten. Bij een echte verstoring van de aanvoer van Russisch gas en olie zal de economische impact wel veel zwaarder uitvallen. 

Loonkosten onhoudbaar
De automatische indexering van onze lonen aan de index zadelt onze bedrijven met een belangrijke structurele concurrentiehandicap op. De loonkosten in België gaan ongezien snel de hoogte in: de uurloonkost stijgt met meer dan 10% op twee jaar tijd, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De loonkosten voor de ondernemingen nemen met maar liefst 20 miljard euro toe.

“Als we gewoon toekijken hoe onze loonkostenhandicap ontspoort, dan zullen de gevolgen groot zijn. Bedrijven gaan in de problemen komen en dat dreigt gevolgen te hebben voor onze export, investeringen en bijgevolg ook onze werkgelegenheid. Een fundamenteel debat over onze spectaculair oplopende loonkosten dringt zich meer dan ooit op. Een aanpassing van het indexmechanisme en een indexsprong mogen daarbij geen taboe zijn”, besluit Hans Maertens.
 

Contactpersoon

imu - vzw - salesforce
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - Recupel
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
Proximus