Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka pleit voor geüpgrade studie derde rijvak op E403 tussen Roeselare en Brugge

Voka pleit voor geüpgrade studie derde rijvak op E403 tussen Roeselare en Brugge

  • 14/06/2018

Het is deze week twintig jaar geleden dat het laatste stukje autosnelweg E403 tussen Henegouwen en West-Vlaanderen werd geopend. Een betere verbinding heeft ervoor gezorgd dat de economische activiteiten in de grensregio zijn toegenomen met meer files en vertragingen als gevolg. Volgens Voka West-Vlaanderen is een geüpgrade studie nodig om de juiste beslissing omtrent de aanleg van een derde rijstrook te garanderen.

Doorheen de jaren is de E403 uitgegroeid tot zowat de belangrijkste economische as van West-Vlaanderen. Ze verbindt de Noord-Franse metropool Lille en Wallonië met de centrumsteden Kortrijk, Roeselare en Brugge en de economische poort Zeebrugge. In Brugge sluit de E403 aan op de E40 richting kust en Vlaamse ruit. In het zuiden sluit de E403 aan op de E42, die voor een extra verbinding zorgt met het Brussels gewest.

Tijdig ingrijpen E403

De autosnelweg wordt steeds drukker met meer files en vertragingen als gevolg. Vooral op de strook tussen Roeselare en Brugge, waar de E403 slechts uit twee rijvakken bestaat. Het grote aantal ongevallen op deze autosnelweg bewijst evenzeer de toegenomen trafiek. Bovendien wordt de E403 vaak ook gebruikt als alternatieve route bij ongevallen of wegversperring op de E17, E40 of E42.

Om te vermijden dat de E403, net zoals de autosnelwegen naar Brussel en Antwerpen dichtslibt, pleiten we eerst voor een diepgaandere studie inzake de aanleg van een derde rijvak (in beide richtingen) tussen Roeselare en Brugge. Langs beide zijden van de snelweg is er voldoende ruimte om de verbreding uit te voeren. Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde reeds een eerste verkennende studie uit m.b.t. de capaciteit van de E403 en bracht hierbij ook al enkele prangende knelpunten op het traject Roeselare-Brugge in kaart. Momenteel wordt een update van de studie uitgevoerd.

Voka - Kamer van Koophandel verstuurt vandaag ook een brief naar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om te vragen om dit studiewerk versneld te laten uitvoeren.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag