Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka pleit voor centraal eindexamen voor scholieren

Voka pleit voor centraal eindexamen voor scholieren

  • 04/09/2018

Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, zal bij de volgende Vlaamse regering pleiten voor de invoering van een centraal eindexamen. Vlaanderen is namelijk één van de weinige regio’s/landen waar er geen centraal eindexamen is na het secundair onderwijs. "Het Vlaamse onderwijs hoort steeds minder bij de wereldtop", zegt Jonas De Raeve, onderwijsexpert bij Voka. 

Het Vlaamse onderwijs behoort sinds jaar en dag tot de beste ondeCentraal eindexamen rwijssystemen ter wereld, maar gaat in relatieve termen achteruit. Opvallend in het meest recente PISA-onderzoek blijkt dat het aandeel toppresteerders relatief klein is in vergelijking met andere landen. "De grote vrijheid van onderwijs en evalueren zorgt ook voor grote verschillen in kwaliteit tussen scholen en in waarde van het diploma", aldus Jonas De Raeve.

"Als we tot de top willen blijven behoren, moet excellentie de norm zijn. Momenteel is het echter onmogelijk om de kwaliteit van de verschillende scholen permanent in kaart te brengen." Dit kan wel met centrale eindexamens. Voka stelt dus het ontwikkelen en invoeren van centrale eindexamens voor. Dit zal het algemene niveau doen toenemen. De Raeve: "Omdat scholen ook de vrijheid moeten hebben om andere evaluatiemethodes te ontwikkelen kan dit één element zijn in de totale evaluatie van de leerling."

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant