Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka: “Mooie zomer lonkt dankzij vlotte vaccinatiecampagne”

Voka: “Mooie zomer lonkt dankzij vlotte vaccinatiecampagne”

  • 18/06/2021

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, kijkt uit naar een zomerperiode waarin de coronamaatregelen verder versoepeld worden zodat het maatschappelijke en economische leven weer tot volle ontplooiing kan komen. Het overlegcomité bevestigt de vooropgestelde versoepelingen en biedt een bijkomend perspectief aan de horeca- en evenementensector, en andere sectoren. Het economisch leven moet weer normaal zijn tegen 1 september. Voka roept de regeringen wel op om nu ook reeds de blik op het najaar te richten.

“De zomer start onder een gunstig gesternte. De vaccinatiecampagne loopt als een trein en de coronacijfers dalen elke dag verder. Met Voka wensen we de beleidsverantwoordelijken te bedanken voor de heropening van onze economie en de maatschappij. Ons land hoort ook stilaan bij de best presterende landen qua vaccinaties”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

Terug naar de werkvloer 

Dankzij de terugkeermomenten op de werkvloer die sinds 9 juni mogelijk zijn, kunnen collega’s elkaar weer ontmoeten op het werk. Vanaf 1 juli wordt de telewerkverplichting volledig losgelaten. Dat betekent een grote positieve aanpassing voor tal van werkgevers waar sinds meer dan een jaar een voltijds telewerkregime gold. Medewerkers willen elkaar weer echt zien en komen tot echte samenwerking. 

Positief nieuws kwam er ook over het reizen binnen Europa. Sinds woensdag is in België het Europese coronacertificaat beschikbaar om vanaf 1 juli makkelijker te reizen binnen Europa.  

Het overlegcomité biedt vandaag ook extra perspectief om het sociale leven verder te versoepelen. De bubbel van 8 en de toegenomen capaciteit op evenementen maakt voor de horeca en de eventsector een groot verschil. Voka dringt aan op snelle juridische duidelijkheid voor de erg grote evenementen die deze zomer in de steigers staan. 

Blik op het najaar 

Voka roept de regeringen op om nu al de blik te richten op het najaar. Hoe gaan we na de zomervakantie om met de resterende maatregelen? Hoe zal de vaccinatiecampagne verder verlopen met eventuele vervolginentingen? Hoe verzekeren we voldoende testcapaciteit om snel te reageren bij uitbraken van nieuwe virusvarianten?  
“We herhalen het aanbod om vaccineren mogelijk te maken op de bedrijfsvloeren. De vele vaccinatiecentra leveren schitterend werk, maar het lijkt niet realistisch om alle centra ook in het najaar open te houden. Onze bedrijven beschikken over de ervaring om via de bedrijfsgeneeskundige diensten het vervolg van de vaccinatiecampagne deels op zich te nemen. Al moet dat nu worden voorbereid en proefgedraaid”, aldus nog Hans Maertens. Voka vraagt aan de beleidsverantwoordelijken om in de zomer toch werk te maken van nieuwe noodplannen voor het geval dat een nieuwe variant in ons land komt. “We hebben niet alleen nood aan een mooie zomer ook aan een mooi  en veilig najaar“

Contactpersoon

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - headoffice
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Recupel
Proximus
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering
imu - vzw - recupel