Skip to main content

Voka-lobby rond brexit loont

  • 07/04/2017

Eind maart heeft de Britse premier Theresa May het befaamde ‘artikel 50’ ingeroepen, dat de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU inluidt. Vanaf dat moment kunnen de formele onderhandelingen over de Britse exit starten. Voka heeft al vele maanden geleden aangedrongen op een handelsvriendelijke brexit. Die oproep is sindsdien al door een aantal instanties overgenomen.

Onze regio heeft een bovengemiddeld belang bij goede akkoorden. Vlaanderen exporteerde in 2015 voor 27,20 miljard euro naar het VK en het importeerde 15,03 euro uit het VK. Sectoren als chemie, farmacie, kunststoffen en machines hebben drukke handelsrelaties met de Britten.

Om die reden heeft Voka al meteen na het referendum gepleit voor een handelsgerichte brexit, die importtarieven vermijdt en papierwerk tot een minimum beperkt. Voka wijdde er ook een Voka Paper aan, ‘Brexit. Een praktisch overzicht van de economische impact op de Vlaamse bedrijfswereld’. Voka is ook lid van de Vlaamse ‘Brexit Rondetafel’, en we overlegden in Londen met de London Chamber of Commerce.

De Vlaamse regering heeft het Voka-pleidooi overgenomen. In het rapport ‘Towards a Belgian Economic Brexit Strategy’ van minister Peeters staat dat moet gestreefd worden naar ‘een nieuw en alomvattend handelsgericht institutioneel kader dat zo dicht mogelijk aanleunt bij de effecten van de Eenheidsmarkt’. Ook de federale regering is zich bewust van het belang een goed akkoord met de Britten te onderhandelen. Zelfs op Europees niveau heeft Voka via zijn invloedrijke koepelorganisatie deze boodschap ook kunnen overbrengen: Eurochambres, dat 40 nationale kamers van koophandel als lid heeft, pleit voor een ‘trade oriented brexit’. Voka hoopt dat aan beide zijden van de onderhandelingstafel ook die taal wordt gesproken.

 

Gilles Suply - Internationaal ondernemen - gilles.suply@voka.be

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez