Skip to main content

Voka-lid in de kijker: Laurica

  • 20/06/2017

Wie er rondwandelt, waant zich in de tuin van een typisch Franse Château, die tot in de puntjes onderhouden is. Maar in werkelijkheid zie je de kweekvelden en de oranjerie van laurierkwekerij Laurica in Jabbeke, een familiebedrijf waar groene vingers slechts het begin zijn.

Wat 45 jaar geleden begon als een groentekwekerij, is op vandaag de grootste speler in zijn nichemarkt. “Toen de energiecrisis in de jaren 70 uitbrak, schakelden onze ouders over op ericaplanten, omdat die duurzamer gekweekt konden worden”, legt medezaakvoerster Sybiel Devisch uit. “Later werd erica gaandeweg vervangen door laurier, dat vanuit Zuid-Europa ook bij ons populair werd. De naam Laurica is trouwens een samenstelling van laurier en erica.”

Laurica is een mooi voorbeeld van hoe een familiebedrijf door passie gedreven wordt. “Mijn broer en zijn echtgenote leggen zich voornamelijk toe op het stekken, kweken en verkopen van de planten, terwijl mijn man en ik vooral bezig zijn met het Lauretum. Dat deel van de vennootschap omvat de verhuur en verkoop van de laurierbomen die ouder zijn dan 15 jaar. Daarnaast is er ook onze oranjerie, die als tentoonstellingsruimte dient en die af en toe ter beschikking wordt gesteld als eventlocatie.”

Voka-lid in de kijker: Laurica

De côte à l’os van de planten

“80 tot 85 procent van al onze Laurierplanten zijn bestemd voor de groothandel”, gaat Sybiel Devisch verder. “Het gaat voornamelijk om tuincentra en bloemenwinkels. Het overige deel gaat naar private domeinen, kastelen of tuinarchitecten.” Zijn laurierplanten dan een luxeproduct? “Je kunt het misschien nog het best vergelijken met een goeie côte à l’os in een ruim assortiment van barbecuevlees: net iets exclusiever en specialer.”

De planten van Laurica zijn bovendien niet de eerste de beste. “We hebben een eigen logo dat binnen de sector geldt als kwaliteitslabel. In België zijn er nog een zevental kwekerijen, maar wij zijn de enige waarvan Laurier het hoofdproduct is. Het feit dat zo’n plantje vijf jaar moet groeien voor het verkoopbaar is en dus iets opbrengt, maakt duidelijk waarom er niemand meer van nul start. In Nederland is er wel nog een gelijkaardig bedrijf, maar dat is zowat het enige in Europa.”

Assortiment en kwaliteit voorop

Dat betekent dat Laurica ook heel wat exporteert. “Dankzij ons ruime assortiment zijn wij bijvoorbeeld vaste leverancier van één van de grootste tuincentra in Engeland. Eigenlijk worden onze planten in gans Europa verdeeld, met uitzondering van Spanje en Portugal. Daar kweken ze zelf laurier, maar die is van mindere kwaliteit omdat de plantjes er in volle grond groeien en minder vaak gesnoeid worden.”

De kwaliteit vooropstellen en nog verbeteren, is dan ook de voornaamste doelstelling bij Laurica. “We hoeven niet nog groter te worden, maar willen vooral controle houden en trends opvolgen en toepassen. We bieden sinds kort ook andere groene planten uit Zuiderse landen aan en we blijven ons laurierassortiment uitbreiden met nieuwe varianten, omdat daar een groeiende vraag naar is.”

Waarom lid van Voka West-Vlaanderen?

“Onlangs leverden we planten voor een exclusief feest in Oslo. Voka hielp ons om een carnet op te stellen en om alle administratie in orde te brengen. Op zo’n momenten is een organisatie als Voka het perfecte aanspreekpunt.”

www.laurica.be