Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka lanceert Europees Memorandum tijdens eerste Voka-verkiezingsdebat

Voka lanceert Europees Memorandum tijdens eerste Voka-verkiezingsdebat

  • 08/02/2019

Tijdens een 'European Breakfast' stelde Voka in de aanwezigheid van Vlaamse Europese kopstukken zijn Europees Memorandum voor. Voka-voorzitter Wouter De Geest riep daarbij onze nationale, regionale en lokale beleidsmakers op om veel meer een Europese reflex te kweken. 

Op 7 februari verzamelden zo'n 150 ondernemers en politici bij Voka te Brussel voor de lancering van het Europees Memorandum van Voka. Een primeur, want het is de eerste keer dat Voka een Memorandum uitbrengt op Europees niveau. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, trapte het evenement af met de toelichting van enkele krachtlijnen uit dat Memorandum. "Voka heeft vijftien concrete aanbevelingen uitgewerkt over vijf grote werven die we willen voorleggen aan politici. Een prioriteit daaruit is die van een eenheidsmarkttoetsing." Download hier de presentatie van Hans Maertens.

Ontdek de vijf uitdagingen volgens Voka in onderstaande video:

 

Het moment suprême van de ochtend was het kopstukkendebat met Assita Kanko (NV-A), Hilde Vautmans (Open Vld), Petra De Sutter (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Kathleen Van Brempt (sp.a) en Tom Vandenkendelaere (CD&V) onder leiding van Karel Lannoo, directeur van de Europese denktank CEPS. Drie ondernemers getuigden over hun ervaring met Europa en wat Europa nog voor hen kan betekenen. Die eer was weggelegd voor Benny Smets (Ninatrans), Kurt Verheggen (Barco) en Alain Bernard (DEME). De thema's die aan bod kwamen, waren onder andere de werking van de eenheidsmarkt, de interne grenscontroles en de rol van de EU op het internationale toneel. Voer dat leidde tot een interessant en interactief debat tussen ondernemers en Europarlementsleden. 

"Voor Vlaamse ondernemers is het debat rond de EU niet één van wel of niet maar wel één van wat. De drie bedrijven die vandaag aan het woord zijn gekomen tonen dit mooi aan," besloot Voka-voorzitter Wouter De Geest in zijn speech. Hij pleitte voor een efficiënt, internationaal en strategisch Europa. "We kunnen dit enkel bereiken als naast de Europese Commissie en het Europees Parlement ook de lidstaten zich veel meer engageren voor een slagkrachtig Europa." Download hier de speech van Wouter De Geest.

Ontdek en download het Europees Memorandum op www.durfkiezen.be/europa.

 

Contactpersoon

Zoë Vandekerckhove

Webredacteur

IMU Multiburo
Imu Salesforce
ING
SD  Worx