Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka laat bedrijven 7.300 keer kennismaken met inclusieve tewerkstelling via ‘Welt 2.0’

Voka laat bedrijven 7.300 keer kennismaken met inclusieve tewerkstelling via ‘Welt 2.0’

  • 01/10/2020

De coronacrisis woedt volop, maar binnen afzienbare tijd keert de krapte op de arbeidsmarkt terug. Bovendien moeten bedrijven anticiperen op heel wat transities op vlak van duurzaamheid, digitalisering, inclusiviteit, levenslang leren en vernieuwde arbeidsorganisaties. Daarom organiseert Voka vanaf 1 oktober zowel via brede infosessies als trajecten op maat, begeleidingstrajecten voor bedrijven voor een wendbaar en inclusief personeelsbeleid en mikt op minstens 7.300 deelnames. “We zijn blij dat we met steun van de Vlaamse overheid en ESF en met medewerking van partners als Antwerp Management School en Jobroad bedrijven kunnen helpen bij het inclusief en wendbaar personeelsbeleid dat nodig is voor duurzame tewerkstelling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De voorbije jaren heerste er krapte op de arbeidsmarkt. Toen begeleidde Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, met het project ‘Welt’ 7.267 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een stage of job via werkervaring en leertrajecten bij 1.265 bedrijven. De coronacrisis zorgt er nu voor dat Voka het geweer van schouder verandert.

“Op relatief korte termijn zien we die krapte wel terugkomen, de vergrijzingsproblematiek zal blijven spelen. Daarnaast zijn er nog andere trends die evenmin verdwenen zijn zoals de verduurzaming en de digitalisering van onze samenleving en de economie. De coronacrisis zelf zorgde ook voor een veranderde arbeidsorganisatie in veel ondernemingen. Wie al deze uitdagingen het hoofd wil bieden, heeft nood aan een wendbaar en inclusief personeelsbeleid. Daarom zetten we met Welt 2.0 in op duurzame tewerkstelling in alle facetten”, zegt Hans Maertens.

Succesrecept

Tegen 2023 wil Voka meer dan 7.300 contactmomenten voor bedrijven organiseren via informatiesessies, groepstrajecten en zelfs individuele begeleiding. Voka voorziet ook een scan waarmee bedrijven kunnen meten hoe inclusief hun personeelsbeleid al is. Wie dat wil kan een diepgaandere analyse laten uitvoeren en onder begeleiding van experts een actieplan uitwerken dat op het einde van het traject ook geëvalueerd wordt door Voka. “We merken dat die aanpak goed werkt voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waarbij bedrijven werken op de VN-duurzaamheidsdoelstellingen. Dat succesrecept trekken we nu ook door naar het personeelsbeleid van ondernemingen”, aldus Hans Maertens.

Welt 2.0 schema

Breed partnerschap

Voka voert dit project uit met steun van het Europees Sociaal Fonds en cofinanciering van de Vlaamse overheid. De begeleiding van de bedrijven gebeurt in samenwerking met Antwerp Management School en Jobroad maar ook partners als VDAB, SD Worx, Federgon en Sterpunt Inclusief Ondernemen. Daardoor is de deelname voor ondernemingen gratis, ook voor de groepstrajecten of de individuele begeleiding.

Ontex: schoolvoorbeeld van inclusief personeelsbeleid

Luierfabrikant Ontex nam in het verleden al deel aan Welt-sessies en zal ook in Welt 2.0 aangedragen worden als een voorbeeldcase qua inclusieve tewerkstelling. Aeke Van Den Broeke, HR Manager: “2 jaar geleden greep ik de kans om een WELT-traject bij Voka te doorlopen. De kracht van dit traject zat hem voor mij in de opportuniteit om open en constructief te discussiëren, brainstormen, reflecteren over een brede waaier aan HR topics, waaronder zeker ook rekrutering. Dit binnen een WELT groep bestaande uit zowel HR mensen als bedrijfsleiders, uit kleine en grote bedrijven, over verschillende sectoren heen.”

“Een ander element waar WELT in uitblinkt, is het verenigen van werkgevers met arbeidsbemiddelaars. Zij ondersteunden ons via taalcoaching bij het onboardingproces van een anderstalige technieker. De inzichten, tips en tricks die je als HR professional via dit WELT format kan verwerven zijn van onschatbare waarde en komen altijd van pas.”
 

"De inzichten, tips en tricks die je als HR professional via dit WELT format kan verwerven zijn van onschatbare waarde en komen altijd van pas."

Aeke Van Den Broeke, HR Manager Ontex

Contactpersonen

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt