Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka laat 45 politieke nieuwkomers bedrijfsleven ontdekken

Voka laat 45 politieke nieuwkomers bedrijfsleven ontdekken

  • 18/08/2019

Voor het 27e jaar op rij organiseert Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, Zomerstages voor politici bij bedrijven en organisaties in Vlaanderen en Brussel. Met 90 deelnemende politici die een dag bedrijfservaring opdoen, verdubbelt het aantal deelnemers bijna ten opzichte van vorig jaar. Opvallend: de helft van de ‘Zomerstagiairs’ zijn politieke nieuwkomers. “We zijn blij dat zoveel nieuwe verkozenen voeling willen houden met het bedrijfsleven. Hun parlementair werk heeft immers impact op de bedrijven, zorginstellingen of andere organisaties die ze deze zomer bezoeken. Ook voor onze ondernemers is het bovendien interessant om met de nieuwe verkozenen in contact te komen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka laat 45 politieke nieuwkomers bedrijfsleven ontdekken

‘Geen zomer zonder Zomerstages voor politici’, is het motto bij Voka. Voor het 27e jaar op rij organiseert het Vlaams netwerk van ondernemingen vanaf maandag 19 augustus tot vrijdag 20 september stages waarbij een politicus een dag meedraait in een bedrijf of organisatie. “We zijn heel dankbaar voor alle ondernemingen die tijd vrijmaken om een politicus een dag mee te laten draaien. En uiteraard voor alle politici die deelnemen aan de Zomerstages. Want naast de helft parlementaire nieuwkomers, liep ongeveer de andere helft ook de vorige jaren al een Zomerstage. Een bewijs dat het een sterk concept is waaraan men graag meerdere keren deelneemt”, vindt Hans Maertens. “Het is noodzakelijk dat politici en ondernemers elkaar beter leren kennen en elkaars problemen en uitdagingen begrijpen. Daartoe bieden de Voka Zomerstages een unieke kans.”

Collectieve kick-off in Antwerpse haven

Dit jaar wordt de officiële aftrap van de Voka Zomerstages voor politici gegeven tijdens een collectieve stage in samenwerking met Port of Antwerp. Op woensdag 21 augustus krijgen 11 politici in de voormiddag een inleiding over het belang en de werking van de Antwerpse haven. Na de middag bezoeken ze individueel een bedrijf of een specifieke locatie in het havengebied.
“Zowel voor de kick-off in de haven, als voor het geheel van de Zomerstages zien we een heel divers deelnemersveld aan bedrijven. Van digitale start-ups tot een voetbalploeg, van een bouwfirma tot een vleesbedrijf, luchthavens, ziekenhuizen en beveiligingsfirma’s, we laten de politici meedraaien in het brede spectrum van grote bedrijven, kmo’s en zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel”, weet Hans Maertens. “Ook bij de deelnemende politici zien we een mooie spreiding qua kieskringen en politieke partijen.”

Nieuwkomers en veteranen

Bij de Leuvense CD&V zitten de grootste ‘believers’ want zowel Els Van Hoof (Kamer) als Karin Brouwers (Vlaams Parlement) doen dit jaar voor de zevende keer mee aan een Voka Zomerstage. Marianne Verhaert (Open VLD) en Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) lijken ook enthousiast want doen dit jaar twee stages. 
Een opvallende nieuwkomer is Gilles Vanden Burre (Ecolo), het enige Franstalige parlementslid dat deelneemt aan de Voka Zomerstage, in Brusselse tandem met Tinne Van der Straeten (Groen). Daarnaast loopt er ook een Vlaams minister stage (Lydia Peeters), een Europees parlementslid (Hilde Vautmans), een voormalig gouverneur (Jan Briers) en een politicus die inmiddels op parlementair pensioen vertrok (Herman De Croo).

Contactpersonen

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
AW_Digitalisering
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce