Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka - Kvk Vlaams-Brabant positief gestemd over federaal energieakkoord: "Al zal er voor bedrijven snel meer moeten gebeuren"

Voka - Kvk Vlaams-Brabant positief gestemd over federaal energieakkoord: "Al zal er voor bedrijven snel meer moeten gebeuren"

  • 15/03/2022

Voka - Kvk Vlaams-Brabant heeft kennisgenomen van het federale energieakkoord dat vannacht gesloten werd. De maatregelen die de regering treft om de facturen van gezinnen te verlagen, zijn een eerste stap om de hoge prijzen enigszins te milderen. Al moet er voor de bedrijven meer gebeuren en dit op heel korte termijn. Later deze week moet ook worden beslist om de levensduur van minstens twee kerncentrales te verlengen. De klok in dat dossier tikt.

"We betreuren dat het akkoord niet voorziet in maatregelen die de elektriciteits- en gasfactuur van bedrijven verminderen. Ook ondernemingen kreunen onder de sterk stijgende energierekeningen. Ze kunnen die meestal niet of slechts gedeeltelijk doorrekenen. Aan de accijnzen op gas en elektriciteit voor bedrijven verandert niets”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kvk Vlaams-Brabant.

Het is een goede zaak dat de btw op gas verlaagd wordt naar 6%. Op die manier wordt de gasfactuur gemilderd en wordt een te sterke stijging van de inflatie afgetopt - wat dan weer tot nieuwe loonindexeringen leidt. In september zal de regering evalueren of de btw-verlaging beperkt blijft tot en met eind september dan wel verlengd wordt tot het einde van het jaar.

De verlenging van het soepele stelsel van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht dat Voka - Kvk Vlaams-Brabant de afgelopen weken bepleitte, is een goede zaak. Mocht blijken dat door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ook hier bedrijven tijdelijk in moeilijkheden komen, dan zorgt het stelsel een buffer die relatief eenvoudig ingeroepen kan worden.

De energieafhankelijkheid moet worden aangepakt. Het is absoluut noodzakelijk dat de federale regering deze week nog beslist over de levensduurverlenging van minstens 2 kerncentrales. Daarnaast zijn ook beslissingen nodig om de transitie naar een meer duurzame energievoorziening te versnellen.

Contactpersoon

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder

Proximus