Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka – KvK Vlaams-Brabant lanceert netwerk voor vrouwelijk ondernemerschap

Voka – KvK Vlaams-Brabant lanceert netwerk voor vrouwelijk ondernemerschap

  • 19/04/2023

Onder impuls van leden starten in totaal 4 nieuwe netwerken & communities op

Voka – KvK Vlaams-Brabant richt een netwerk op om vrouwelijk ondernemerschap te promoten. Het netwerk start op na de zomer en richt zich specifiek op de regio’s Groot-Leuven en Hageland. Dit najaar starten nog twee andere netwerken voor bedrijfsleiders op, evenals een community rond vastgoed. 

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, op 8 maart jl., publiceerde Statbel nieuwe cijfers rond vrouwelijk ondernemerschap in België. We zien wel een stijging in het aantal vrouwen die zelfstandige zijn of aan het roer van een bedrijf staan, maar het bedraagt toch nog slechts 35% van het totaal. Veel te weinig dus. Het aantal vrouwen in leidinggevende posities is nog lager. 

Ook in Vlaams-Brabant leeft het thema. Zozeer dat verschillende leden aanklopten bij Voka – KvK Vlaams-Brabant met het voorstel een netwerk op te starten. “Dit netwerk geeft op termijn absoluut een boost aan alle vrouwelijk ondernemerstalent uit Vlaams-Brabant. Dat is in overvloed aanwezig, maar de cijfers geven duidelijk aan dat niet iedereen de stap zet. Al onze netwerken helpen Vlaams-Brabantse ondernemers om elkaar te ontmoeten en versterken. Wij faciliteren dat door er structuur en vorm aan te geven. ”, aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant.

danielle en petra

Voor Danielle Vanwesenbeeck, voorzitter van Voka – KvK Vlaams-Brabant, is de promotie van vrouwelijk ondernemerschap een van de speerpunten van haar voorzitterschap: “Niet alleen het aantrekken van vrouwelijk talent vormt een uitdaging, ook het behoud ervan. Ook in ondernemerschap moeten meer vrouwen zich thuis voelen en rolmodellen kunnen een sterk verschil maken. Dit is iets waar we met dit netwerk sterk op willen inzetten.” 

Het netwerk richt zich specifiek tot de regio’s Groot-Leuven en Hageland. Het komt er onder impuls van vrouwelijke bedrijfsleiders maar is er niet uitsluitend voor vrouwen, wel integendeel. ​ Een van de drijvende krachten achter de oprichting is Petra Meeus, founder van het strategisch contentbureau Billycom: “Het is heel inspirerend om te sparren met dames die pas gestart zijn met een eigen zaak of net ambitieus doorgroeien. Met Voka willen we een netwerk creëren voor vrouwelijke ondernemers waarin mentoring en kennisdeling centraal staan.” 

Kmo’s, multinationals en vastgoed 

Het netwerk voor vrouwelijk ondernemerschap is niet het enige platform dat wordt gelanceerd. In het najaar starten ook regionale netwerken voor respectievelijk Kmo-eigenaars en –bedrijfsleiders in West-Brabant en Noord-Rand, een netwerk voor bedrijfsleiders van Vlaams-Brabantse bedrijven die deel uitmaken van een multinational en ook een community voor vastgoed. Elk netwerk en elke community heeft ook een stuurgroep van ondernemers, die het jaarprogramma vastlegt. 

“Zin voor initiatief past bij ondernemers. Het toont aan dat onze leden echt belang hechten aan een goede netwerkstructuur, en dat ze de weg vinden naar Voka – KvK Vlaams-Brabant om hen die te helpen uitbouwen. Dat doet plezier. Onze netwerken en communities, zoals bijvoorbeeld Voka Fietst, winnen jaar na jaar aan belangstelling ”, besluit Kris Claes. 

Meer info

Voor meer info over alle netwerken en communities van Voka – KvK Vlaams-Brabant, over de voorwaarden en mogelijkheden om in te schrijven, klik op de button.

Netwerken in Vlaams-Brabant

Proximus