Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg organiseert FIRST LEGO League BeLux Championship

Voka - KvK Limburg organiseert FIRST LEGO League BeLux Championship

  • 20/03/2023

persbericht

Uit alle windstreken van België en Luxemburg zakten 220 jongeren tussen 11 en 14 jaar af naar de T2-campus in Genk voor het BeLux Championship van de FIRST LEGO League. Tijdens de nationale competitie van deze grote techniekwedstrijd namen ze met hun vertrouwde LEGO-robots het tegen elkaar op, met als inzet een Golden Ticket naar de FIRST LEGO League Championships in Houston in de VS. "Het is voor de allereerste keer dat wij vanuit Voka - KvK Limburg de organisatie van dit nationale programma op ons nemen. Het is een bewuste keuze om jongeren over heel België en Luxemburg te inspireren en het belang van wetenschap & techniek bij te brengen. Wij hopen dat we zo andere organisaties inspireren om samen met ons op deze kar te springen", zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka - KvK Limburg. Het team CBM van het Spectrumcollege in Beringen kroonde zich tot grote winnaar en mag zich opmaken voor een trip naar de VS.

Bekijk hier de reportage op het VRT Journaal.

Nadat duizenden jongeren uit honderden scholen in België en Luxemburg het beste van zichzelf gaven tijdens de afgelopen regiofinales tekenen de tien beste teams present op de T2-campus in Genk voor het nationale slotakkoord: het BeLux Championship van de FIRST LEGO League. 220 deelnemers programmeren net als tijdens de regiofinales hun LEGO-robots op een van de verschillende wedstrijdtafels. Op basis van het robotontwerp en core values deelt een deskundige jury scores uit.

Daarnaast hebben de jongeren tijdens de lessen op school kunnen nadenken over een technische oplossing voor een dagdagelijks probleem. Binnen het thema SUPERPOWERED beten de deelnemers zich dit jaar vast in de energiecrisis, en stellen ze een verbeterd duurzaam energieproject voor aan de jury tijdens het event. Er zijn in totaal acht awards te winnen. Het best scorende team - zowel op het vlak van robotontwerp, innovatieproject als de core values - maakt kans op een Golden Ticket naar de FIRST LEGO League Championships in Houston (VS). Ook deelnames aan internationale wedstrijden in Marokko en de VS zitten in de prijzenpot.

winnaars

Team CBM!!! van Spectrumcollege Beringen is de grote winnaar van het BeLux Championship
 

"Als Voka - KvK Limburg zijn we verdeler van het FIRST LEGO League-programma in heel België. Het is dus ook voor de eerste keer dat we deze nationale slotwedstrijd organiseren. Waarom? Omdat we geloven in onze jongeren en in het belang van techniek, wetenschap & STEM", zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka - KvK Limburg.

"Als we willen bouwen aan de toekomst van Limburg zijn dit de domeinen waarop we moeten inzetten. Want het zijn deze domeinen die de brug vormen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven", zegt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka - KvK Limburg. "Het is daarom dat we samen met onze bedrijven en onze partners zoals T2-campus en Rockwell Automation vol onze schouders onder dit nationale event zetten, en geloven dat techniekpromotie bij onze jongeren het verschil maakt in onze maatschappij.

Anneleen Conjaerts, Community Builder bij T2-campus, sluit zich hierbij aan: "In T2-campus zetten we via het sterke kernpartnerschap tussen SyntraPXL, VDAB en EducaThor (stad Genk) dagelijks in op het aanwakkeren en ontwikkelen van 'techgoesting' op alle leeftijden. Jongeren maken een belangrijk deel uit van onze doelgroep en dus is de organisatie van deze finale in onze innovatieve opleidingscampus een logische stap. Zo grijpen we immers een unieke kans om samen nog meer techtalent te creëren."

Alle winnaars op een rij: 

  • Champion’s award 1st place: CBM!! - Spectrumcollege Beringen
  • Champion’s award 2nd: SMS SUPERFLOW - Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad
  • Core Values Award: Schildkrötenlegende -Ecole fondamentale de Gilsdorf - Luxemburg
  • Innovation Project Award: Energy Rangers - Basisschool Kadee Bree
  • Robot design Award: LEmGO! - Luxemburg 
  • Voka Promotion of STEM Award: Creative Music Team - Ciney
  • Motivate Award: Legends of LEGO - Ecole fondamentale de Gilsdorf - Luxembourg 

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs