Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg lanceert uniek traject voor digitale transformatie

Voka – KvK Limburg lanceert uniek traject voor digitale transformatie

  • 15/01/2021

Voka – Kamer van Koophandel Limburg lanceert in maart een nieuw begeleidingstraject om ondernemingen te helpen met hun digitale transformatie. Het gaat hiervoor in zee met digitaal expert Rik Vera, expertisecentrum Workitects en it-dienstverlener Cegeka. “Bedrijven willen steeds meer digitaliseren, maar ze onderschatten daarin de rol van hun organisatiecultuur en strategie. Het gaat niet louter over de IT-structuur, maar ook over hr-aspecten. In dit nieuwe langlopende traject van drie jaar willen we bedrijven en hun medewerkers helpen om die transformatie op een duurzame manier te maken”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg. 

Cathérine Dreesen

“Bedrijven willen steeds meer digitaliseren, maar ze onderschatten daarin de rol van hun organisatiecultuur en strategie."
 

De coronacrisis leerde veel bedrijven dat ze moeten investeren in meer digitalisering, maar het is een uitdaging om dat duurzaam te implementeren in de bedrijfsvoering én bij de medewerkers. Daarom zal Voka – KvK Limburg samen met de projectpartners werk maken van concrete digitaliseringsdoelstellingen waarrond het driejarig traject wordt opgebouwd. 

“We zijn ambitieus en hebben met Rik Vera alvast een toonaangevend expert aan boord gehaald. Workitects is dan weer een expertisecentrum voor organisatieontwerp en zal grotendeels het theoretisch kader schetsen. Met Cegeka halen we tot slot uitgebreide IT-expertise in huis”, legt Cathérine Dreesen uit. 

Ook Rik Vera, partner bij thought-leader community nexxworks, is opgetogen over de samenwerking. “Het is voor veel kmo’s vijf voor twaalf om de digitale transformatie te maken. Ik geloof heel erg dat we in heel Vlaanderen werk moeten maken van een sterk ecosysteem van ondernemingen waar digitalisering centraal staat. Alleen op die manier kunnen we concurrentieel blijven ten opzichte van grote multinationals.”

Digitaliseringsdoelstellingen

De digitaliseringsdoelstellingen zullen dienen als theoretische bouwstenen voor het traject en zijn geïnspireerd op het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. “In dat traject begeleiden we bedrijven om meer duurzaamheid in hun organisatie te implementeren. Dat doen ze op basis van 17 SDG’s, duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Voor het nieuwe digitaliseringstraject willen we dezelfde aanpak hanteren, omdat we zien dat het werkt”, zegt Cathérine Dreesen.

“We zijn ambitieus in onze partners en in onze doelstelling, want dit project zal in heel Vlaanderen gelanceerd worden"

Die bouwstenen worden in maart voorgesteld, waarna het traject van start zal gaan in Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Het krijgt hiervoor de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio). “We zijn ambitieus in onze partners en in onze doelstelling, want dit project zal in heel Vlaanderen gelanceerd worden", zegt Dieter Somers, senior adviseur Digitale Transformatie bij Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen. "In het Plan Samen Groeien is digitalisering alvast een belangrijk groeidomein om het volledige potentieel van Vlaanderen te benutten en zo gezonde groei mogelijk te maken voor onze ondernemingen en samenleving. Dit traject zal daartoe bijdragen." 

Change management

Het gloednieuwe digitaliseringstraject speelt bovendien een belangrijke rol in de huidige dienstverlening van Voka – KvK Limburg voor ondernemingen die willen digitaliseren. Dat start altijd met de Digitale Quick Scan, die in kaart brengt wat de werkpunten zijn. 

"Met dit project willen we organisaties helpen het beste van technologie en het beste van mensen te combineren"

“We gaan bedrijfsleiders helpen inschatten wat de impact is van digitalisering op de culturele en structurele aspecten van hun organisatie. We tonen hen hoe ze die impact het beste kunnen beheren, met het change management dat daarbij hoort", legt Seth Maenen uit. Hij is coördinator bij Workitects, één van de projectpartners.

"Digitalisering kan een organisatie stevig door elkaar schudden: de dienstverlening kan veranderen, de werkverdeling kan wijzigen, er zijn nieuwe vaardigheden nodig enzovoort. Met dit project willen we organisaties helpen het beste van technologie en het beste van mensen te combineren", besluit hij. 

Wil je meer weten over dit nieuwe traject? Onze collega Veroniek beantwoordt jouw vragen.

Projectpartners:

Voka - KvK Limburg, Voka - KvK West-Vlaanderen, Voka - KvK Oost-Vlaanderen, Voka - Vlaams Netwerk van Ondernemingen, Mint, Cegeka, Workitects en nexxworks. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

ESF

    VLAIO

Contactpersoon

Veroniek Hermans

Senior adviseur innovatie & digitalisering

Met de steun van...

Hulp nodig met je digitalisering?

We bieden je een uitgebreid aanbod van trajecten, opleidingen en netwerken, zodat je de juiste stappen neemt richting digitalisering. Ongeacht in welke fase van het digitaliseringsproces je bedrijf zich bevindt. 

Ontdek hier hoe we je kunnen helpen.