Deskundig advies over reglementeringen, HR-kwesties, coronabeperkingen en managementbeslissingen? Bel de Voka Hotline: 0800 30 232. Stop met googelen en krijg snel en gratis eerstelijnsadvies van onze Voka-experts. Benieuwd welke vragen andere ondernemers hebben? Dit was de meestgestelde vraag in april.
Fietsvergoeding, hoe zit dat nu?
Ik betaal nog geen fietsvergoeding uit. Ik krijg de vraag van mijn personeelsleden om dit voortaan uit te betalen. Ben ik hier verplicht toe?
Tot 1 mei was er geen algemene verplichting tot het toekennen van een fietsvergoeding. Hoewel er reeds sectorale of bedrijfs CAO’s van kracht waren die de toekenning regelden was dit dus geen algemeen recht. Hier kwam op 1 mei verandering in.
Voortaan kent de nationale collectieve arbeidsovereenkomst (cao nr 164) per effectief gefietste woon-werkkilometer 0,27 euro toe aan werknemers uit de privé sector die niet reeds onder een andere CAO vallen. Maximaal kan dit 10,80 euro per dag opleveren. De vergoeding is wel beperkt tot een maximale afstand van 20 kilometer voor een enkele rit (0,27 euro x 20km x 2).£
Aangezien dit een suppletieve CAO is, blijven de reeds bestaande CAO’s op sectoraal of bedrijfsniveau die voorzien in een fietsvergoeding behouden. Je bent dus niet verplicht om je bestaande vergoeding die afgesproken werd in het CAO te verhogen naar 0.27 euro per kilometer.
Lees meer
Marijke Jans creëert designmeubels en objecten uit koffiedrab
Na jarenlang aan het hoofd gestaan te hebben van een bouwfirma, bestormt ze vandaag als productdesigner de wereld met meubilair en objecten gecreëerd uit biologisch afbreekbaar materiaal.
Ixor helpt bij het vormgeven van jouw digitale toekomst
De toenemende digitalisering heeft een grote invloed op onze economie. Wil je vandaag als bedrijf relevant - en dus concurrentieel blijven, dan moet je de digitale transformatie wel omarmen en inzetten op digitale oplossingen.
Tuinbouwbedrijf Vercammen verkiest smaak boven volume
Tuinbouwbedrijf Vercammen uit Koningshooikt zet al drie generaties in op kwaliteit, versheid en smaak. En de huidige bedrijfsleiders gaan nog een stapje verder: zij plaatsen de korte keten en de rechtstreekse verkoop van veldverse producten centraal.