Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie

Voka Health Community op Belgische Economische Missie naar Australië: uitwisseling rond data & innovatie

  • 08/11/2023

Samen met het Agentschap Buitenlandse Handel en Flanders Investment and Trade (FIT) trok Voka Health Community naar het land van kangoeroes en koala's. Van 19 tot 28 oktober 2023 vond de Belgische economische missie naar Australië plaats. Niemand minder dan de Belgische Prinses Astrid en Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, waren onze gidsen in een Voka Health Community programma met meer dan 10 bezoeken en sessies rond welzijn & gezondheidszorg. Deze missie was een unieke kans voor Belgische en Australische bedrijven en onderzoekers om waardevolle contacten te leggen en bestaande zakelijke relaties te versterken. 

Van Sydney tot Melbourne

Australië staat bekend als de brug tussen de westerse en Aziatische wereld. Een ideale hub om innovaties en technologie uit de verschillende continenten uit te wisselen. De Belgische delegatie verkende zowel Sydney als Melbourne via verschillende activiteiten gericht op (her)gebruik en beveiliging van data in de gezondheidszorg. De drie belangrijkste onderdelen van deze missie waren:

  • Het Voka Health Community Programma was een B2B programma dat in samenwerking met FIT werd uitgewerkt, waarbij deelnemers in contact kwamen met Belgische en Australische beleidsmakers, bedrijfsleiders en onderzoekers in de welzijns- en gezondheidszorgsector. Het programma omvatte bezoeken aan vooraanstaande organisaties en instellingen, waaronder Alpha Global, Invest NSW, Chris O'Brien Hospital, The Ingham Institute, Royal Melbourne Hospital, MedTech Actuator en BioMelbourne.
  • Een Voka Health Community sessie in de Innovatie Hub van het Alfred MedicalCenter – het universitair ziekenhuis van Monash University in Melbourne.  De sessie werd bijgewoond door Prinses Astrid en Minister Matthias Diependaele. Centraal stond de samenwerking rond MSBase, een wereldwijd register met gegevens van bijna 90.000 patienten met MS, KU Leuven en uHasselt. Dankzij de Belgisch – Australische samenwerking kon tijdens de pandemie wetenschappelijke richtlijnen worden ontwikkeld voor patiënten met MS. De getuigenissen van de patiënten die hierdoor geholpen werden, lieten tranen opzwellen bij de koninklijke delegatie.  
  • Alle deelnemers konden aanvullend genieten van een programma op maat waarbij gericht bezoeken werden in gericht met verdelers, mogelijke partners en academische centra.

Gezondheidszorg & data  

Het bezoek aan de Innovation and Education Hub van het Alfred Medical Center was een bijzondere gelegenheid, waarbij deelnemers leerden van toonaangevende experts op het gebied van gezondheidszorg en data. Onder andere de rectoren van Monash University, KU Leuven en UGent en de Minister van Gezondheid van Victoria waren aanwezig, samen met Joy Donné (CEO FIT) en Luc Luwel (Managing Director Voka Alliantie). Prof Liesbet Peeters – UHasselt – lichtte de samenwerking met het Australische MSBase toe en toonde aan hoe wetenschappelijk onderzoek op gezondheidsdata leidt tot snelle en valide inzichten die meteen inzetbaar zijn in gezondheidszorg. Gezondheidsdata worden zo een strategische grondstof voor betere zorg. Deze data veilig uitwisselen is de expertise van cybersecurity expert professor Bart Preneel. Het Belgische en Australische publiek hoorde toe hoe uitwisseling van gezondheidsdata optimaal beveiligd kon worden. De sessie eindigde met de mogelijkheden die Athumi – bij monde van prof Bart De Moor – creëert om patiënten zelf de regie van hun gezondheidsdata in handen te geven.

Zakelijke contacten met impact

FIT bood de deelnemers ook een aanbod op maat aan om contacten te leggen en zakelijke kansen te verkennen in de Belgische en Australische gezondheidszorgsector. Op deze manier kon elke deelnemer een pakket samenstellen waarin het Voka Health Community programma werd aangevuld met eigen voorkeuren. Zo kreeg een verdeler van gehooroplossingen de kans om collega’s te bezoeken en doken ontwikkelaars van Biotech in overleg met Australische experten.  

Erg interessant was de strategische aanpak rond innovatie die in Australië gehanteerd wordt: de quadruple helix van onderzoek, gezondheidszorg, industrie en overheid komt er samen in een “precinct”. De ontwikkeling en leiding van het precinct is gericht op een duurzaam zakelijk beheer: van bij de opstart wordt onmiddellijk ingezet op het vermarkten van de innovaties zodat een deel van de return het uitbouwen van de precinct ondersteunt. 

Unieke kans

De Belgische economische missie naar Australië stond open voor bedrijven uit diverse sectoren, met een speciale focus op sleutelsectoren zoals energie, circulaire economie, sports & entertainment tech, gaming, education tech, smart health, smart logistics, startups en voeding & dranken.

Deze missie was een unieke kans om deel uit te maken van een inspirerende en informatieve reis die de samenwerking tussen België en Australië in de gezondheidszorg versterkte en nieuwe zakelijke kansen en contacten bood. 

Meer weten over de Voka Health Community?

Ontdek het hier

Contactpersonen

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

Joke Van Driessche

Community Manager Voka Health Community

imu - vzw - Altez