Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Health Community Congres ''Zorgen voor morgen''

Voka Health Community Congres ''Zorgen voor morgen''

  • 03/10/2023

Op donderdag 28 september verzamelden zo’n 270 deelnemers te Boom voor het jaarlijks congres “Zorgen voor morgen – een politiek debat voor een gezonde toekomst” van Voka Health Community.

Het Voka Health Community Congres werd geopend met een VIP-lunch, met Karine Moykens als keynote. Een boeiende uiteenzetting over prioriteiten voor het domein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) én breder.

Tijdens het jaarlijks congres van Voka Health Community voerden we een politiek debat met Jeremie Vaneeckhout (Groen), Hannes Anaf (Vooruit), Egbert Lachaert (Open Vld), Katrien Schryvers (cd&v) en Frieda Gijbels (N-VA).

De thema’s van dit debat waren gebaseerd op het Voka Health Community memorandum en werden gebracht vanuit de eigen achterban:

De wijzigende zorgvraag vergt nieuwe zorgmodellen
Voka Health Community stelt voor om 5% van het gezondheidsbudget te spenderen aan preventie en om de samenwerking tussen zorgprofessionals en zorgondernemingen te versterken.

Financiering en betalingsmodellen staan onder druk
Daarom roept Voka op om nieuwe betalingsmodellen op poten te zetten met een roadmap dat focust op ambulante en chronische zorg.

De arbeidsmarkt in welzijn en zorg losmaken en versterken
Door het invoeren van zorgondersteuners voor administratieve, logistieke en huishoudelijke taken kunnen zorgprofessionals focussen op hun kerncompetenties.

Digitalisering en innovatie ondersteunen
Maak het mogelijk om medische data veilig en ethisch correct te doneren. Een vlotte data-uitwisseling tussen alle geledingen van welzijns- en gezondheidszorg ondersteunt zorgverleners en automatiseert registratie- en administratielast.

Download hier de masterpresentatie 

Als afsluiter konden we rekening op de inzichten van Raf De Rycke en eindigden we met de vraag: hebben we een nieuwe staatshervorming nodig.

 

Fotoverslag

Fotoverslag

Aftermovie Voka Health Community - Congres 2023

Met de steun van:

De partners

Contactpersoon

Joke Van Driessche

Community Manager Voka Health Community

imu - vzw - Uzbrussel