Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka: Goed om geen jojobeleid te voeren

Voka: Goed om geen jojobeleid te voeren

  • 19/07/2021

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt vast dat het overlegcomité vasthoudt aan het pad dat voor de zomer is afgesproken. De besmettingscijfers stijgen weer licht, maar niet in die mate dat de zorgsector opnieuw onder druk dreigt te komen. De vaccinatiegraad stijgt snel en Voka roept de overheden op om de succesvolle vaccinatiecampagne verder te zetten met specifieke aandacht voor de regio’s en de doelgroepen waar de vaccinatiegraad achterop hinkt. Het economische en maatschappelijke leven is zich aan het herstellen. Het is voor Voka belangrijk om geen jojobeleid te voeren waarbij we van versoepelingen weer in verstrengingen terechtkomen. Het covid safe ticket bewijst zijn waarde en kan ervoor zorgen dat evenementen opnieuw op grotere schaal georganiseerd kunnen worden. 

Het overlegcomité beslist dat het covid safe ticket ook voor kleinere evenementen vanaf 1500 deelnemers vanaf 13 augustus kan worden ingezet. Op die manier kunnen organisatoren aan de deur zich ervan vergewissen dat alle aanwezigen ofwel gevaccineerd zijn ofwel recent een negatieve test hebben ondergaan. Dat biedt zekerheid voor zowel de organisatoren als voor mensen die het evenement bijwonen. “Het covid safe ticket maakt events opnieuw mogelijk in veilige omstandigheden. We verwachten dat de praktische modaliteiten snel worden gecommuniceerd en dat in samenwerking met de eventsector”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De testing op terugkerende reizigers uit rode zones in de Europese Unie die nog niet volledig gevaccineerd zijn, wordt aangescherpt. Ook de controles in luchthavens en treinstations worden opgevoerd. Op die manier houden we de deltavariant zoveel als mogelijk buiten. Het is een goede zaak dat ons land geen nieuwe reisbeperkingen invoert. Dat kan enkel in Europees verband.
Voka sluit zich aan bij de brede oproep om zich te laten vaccineren. De vaccinatiegraad in Vlaanderen is hoog: bijna 90% van de volwassen bevolking kreeg al minstens één prik. De vaccinatiegraad bij 18+’ers in Wallonië en in het Brussels hoofdstedelijk gewest blijft achter: respectievelijk 76,5% en bijna 60% van de volwassenen kreeg er minstens één prik. “Vlaanderen doet het goed, maar dat volstaat niet. De vaccinatiegraad moet in heel het land hoog liggen om collectief beschermd te zijn tegen het virus. We roepen de verschillende overheden dan ook op om de moeilijk bereikbare bevolkingsgroepen blijvend te sensibiliseren, met specifieke aandacht voor de grootsteden”, besluit Hans Maertens.

Voka vraagt het Overlegcomité de vinger aan de pols te houden en zodra de besmettingen weer onder controle zijn, de nodige versoepelingen door te voeren en over te gaan tot een volledige normalisatie van het maatschappelijk en economisch leven. Wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om de basisregels inzake het dragen van mondmaskers, afstand houden en ventilatie te blijven volgen, moeten ook de resterende beperkingen stilaan kunnen opgeheven worden.

Contactpersoon

Ontdek onze vacatures!
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Gosselin
Welt white paper
IMU - Sport Vlaanderen
VZW_IMU_GROUPS
IMU - Altez 0110
Proximus