Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka gaat uniek partnerschap aan met Conseil régional Hauts-de-France

Voka gaat uniek partnerschap aan met Conseil régional Hauts-de-France

  • 14/12/2017

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en de Conseil régional Hauts-de-France hebben gisteravond in Roubaix een samenwerkingsakkoord ondertekend. Bedoeling van het convenant is om West-Vlaamse bedrijven en Noord-Franse werkzoekenden gemakkelijker te matchen. Het is voor het eerst dat de Franse overheid een officieel partnerschap aangaat met de (West-)Vlaamse bedrijfswereld.

Het is algemeen bekend dat de werkloosheidscijfers in West-Vlaanderen historisch laag zijn (tussen 3,5% en 5% in de regio Roeselare-Kortrijk). Die arbeidsmarktkrapte aanpakken is dan ook een topprioriteit voor Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Op het vlak van arbeidsmobiliteit is er nog zo veel te doen”, zegt Lieven Danneels, voorzitter van Voka West-Vlaanderen. “Momenteel steken elke dag duizenden Franse medewerkers de grens over om aan de slag te gaan in West-Vlaanderen. Maar dat kunnen er nog veel meer worden. Voor werkzoekenden uit Noord-Frankrijk liggen de kansen in onze innovatieve en internationaal georiënteerde West-Vlaamse bedrijven echt voor het grijpen.”

Rechtstreeks contact met Noord-Franse werkzoekenden

Tijdens een druk bijgewoonde conferentie in de velodroom van Roubaix ondertekenden Lieven Danneels en Xavier Bertrand, voorzitter van de regio Hauts-de-France, gisteravond een convenant tussen beide organisaties. Het doel van het akkoord is tweeledig: concrete acties opzetten om de West-Vlaamse bedrijven beter bekend te maken in Noord-Frankrijk én hen op een eenvoudige manier in contact brengen met de werkzoekenden daar. West-Vlaamse bedrijven zullen bijvoorbeeld hun vacatures kunnen verspreiden via de socialemediakanalen van de Région Hauts-de-France, gratis reclamespotjes maken, werkzoekenden informeren over speciale acties of events,… Daarnaast zullen ook grensoverschrijdende (taal)stages worden georganiseerd.

“Gezien het grote aantal openstaande vacatures bij onze bedrijven zijn dergelijke acties bijzonder zinvol”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Het is voor ondernemers vaak moeilijk om in hun eentje de weg te vinden bij de Franse instanties. Daarom is het zeer nuttig dat zij nu rechtstreeks in contact kunnen komen met Noord-Franse werkzoekenden. Tot slot is dit initiatief natuurlijk ook op het vlak van employer branding zeer interessant”, besluit hij.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder