Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Estafette: "Omleiding: ondernemen is geen rechtlijnig pad."

Voka Estafette: "Omleiding: ondernemen is geen rechtlijnig pad."

  • 01/03/2023

In deze nieuwe rubriek stellen we elke maand vijf vragen aan een ondernemende Limburger, waarna hij of zij het stokje doorgeeft aan een collega-ondernemer. Deze maand is het de beurt aan Lieven ’s Heeren, gedelegeerd bestuurder bij VVSnv, een Hasseltse leverancier van wegsignalisatie en straatmeubilair. Hij kreeg het stokje van Karel Paesmans van Fruitsnacks.

Waarop ben je het meest trots als ondernemer?

“Ik ben trots op het feit dat ik op jonge leeftijd een eigen zaak heb gekocht die de voorbije jaren is uitgegroeid tot een gezond bedrijf met een fantastisch team van medewerkers. Ondertussen ben ik eigenaar of mede-eigenaar van enkele bedrijven en de goesting om verder te ondernemen is nog lang niet weg. Wellicht hadden enkele leerkrachten tijdens mijn schooltijd nooit verwacht dat ik vandaag aan het hoofd zou staan van een snelgroeiende kmo.” (lacht)

Waarom ben je zo gepassioneerd door ondernemen?

“Ondernemen is niet altijd een wandeling door het park. Elke dag opnieuw is het hard werken om nieuwe business te genereren, met bovendien een hoop risico’s waarmee je rekening moet houden. Maar ondanks – of misschien zelfs dankzij – die uitdagingen voel ik me goed in mijn vel als ondernemer. Ik hou ervan om creatief en oplossingsgericht te denken en snel te schakelen. Wat ik het meest apprecieer in mijn job, is de vrijheid om zelf mijn eigen koers en doelen te bepalen. Als die plannen slagen, dan is de voldoening achteraf des te groter!”

Welke tips heb je voor startende ondernemers?

“Mijn basistip voor startende ondernemers is eenvoudig: ga ervoor! Op elk vlak moet je de beste versie van jezelf uitvinden. Ondernemen doe je niet ‘tussen de soep en de patatten’, je mag niet twijfelen. Haal het maximum uit jezelf en de mensen rondom jou.” “En nog een tip: investeer in netwerken. Omring je met mensen die je op diverse vlakken waardevol advies en inspirerende ideeën aanreiken.”

Welke drie persoonlijke vaardigheden vind je essentieel voor een ondernemer/bedrijfsleider?

“Een belangrijke vaardigheid is ongetwijfeld zelfvertrouwen. Een bedrijfsleider moet rust en vertrouwen uitstralen. Je bent immers de kapitein op het schip die de koers uitstippelt. Tegelijk vind ik het belangrijk dat je niet op je lauweren rust: blijf jezelf kritisch in vraag stellen en sta open voor advies van anderen. In ons bedrijf zijn medewerkers altijd welkom in mijn kantoor, en dankzij hun vragen of opmerkingen leer ik zelf elke dag bij. Die aanpak sluit dan weer aan bij een derde vaardigheid, namelijk een goede people manager zijn. Bij VVSnv maken we werk van een open en positieve werksfeer, waarbij ik mijn best doe om elke collega maximaal vertrouwen te geven.”

Van welke situatie bij het runnen van jouw bedrijf heb je het meest geleerd?

“Ik heb veel geleerd van mijn netwerk! Een bedrijfsleider moet niet steeds zelf het warm water trachten uit te vinden. Omring je met een hecht netwerk van collega-ondernemers die je met raad en daad bijstaan.”

“Maar de voorbije jaren heb ik het meest geleerd van mijn medewerkers! Omgaan met mensen die voor je werken, is een vak apart. Je moet fundamenteel respect hebben voor elke medewerker in je organisatie. Als dat respect en vertrouwen er zijn, zijn alle topics bespreekbaar. Die aanpak werkt trouwens niet enkel op het werk!”

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie