Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka enquête: zonder Duitse heropleving én brexit-akkoord valt België wellicht in recessie

Voka enquête: zonder Duitse heropleving én brexit-akkoord valt België wellicht in recessie

  • 23/08/2019

Uit een bevraging van ondernemersorganisatie Voka bij 500 Vlaamse ondernemingen blijkt dat 1 op 4 Vlaamse exportbedrijven in de komende maanden minder bestellingen verwacht. De export naar Duitsland (grootste handelspartner) en het Verenigd Koninkrijk (vierde grootste handelspartner) staat vandaag al onder druk. 34% van de Vlaamse ondernemingen die exporteren naar Duitsland zien hun afzetmogelijkheden afnemen. Voor het Verenigd Koninkrijk ziet vandaag al bijna 1 op 2 (45%) bedrijven hun uitvoer afnemen. “Tenzij de Duitse economie zich op korte termijn herstelt en een ‘no deal-brexit' alsnog afgewend wordt, valt een recessie allicht moeilijk te vermijden”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.

De Vlaamse ondernemers maken zich in het algemeen steeds meer zorgen over de verslechterende economische omstandigheden. 1 op 5 verwacht de komende zes maanden een krimp in de bedrijfsactiviteit, het zwakste cijfer sinds Voka zes jaar geleden startte met haar ledenbevragingen.

Ter vergelijking, anderhalf jaar geleden ging maar 7% uit van een dalende activiteit. “De ongerustheid van de Vlaamse ondernemers past in de reeks tegenvallende economische indicatoren die de voorbije maanden opgetekend werden”, verklaart Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Zo was de activiteit in de uitzendsector in het verleden doorgaans een betrouwbare indicator voor wat de hele economie te wachten stond. In juni lag die uitzendactiviteit 4,6% lager dan een jaar eerder, het slechtste cijfer sinds 2013.

Actieve ondersteuning voor Limburgse ondernemingen
“Wij blijven het belang van marktdiversificatie via export of buitenlandse partnerships onderstrepen. Voor bedrijven ligt daar een enorm groeipotentieel. Daarom blijven we de internationalisering van onze bedrijven actief ondersteunen”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie bij Voka – KvK Limburg.

“Dit doen we met een uitgebreid opleidingsaanbod, maar ook op strategisch vlak via onze unieke Export Academy waar ondernemingen van A tot Z zeer efficiënt en hands-on klaargestoomd worden om hun exportplannen vorm te geven. Bijkomend zetten we vanaf dit najaar nog meer in op born globals, jonge innovatieve bedrijven die door hun DNA vrij snel stappen naar het buitenland willen zetten en daarin ondersteuning nodig hebben. Dit doen we via peterschapsprojecten, maar ook via concrete begeleiding van de Co-Founder Hub.”

In 2018 behandelde Voka – KvK Limburg 450 dossiers ter ondersteuning van internationalisatie.

Internationale onzekerheid

De kansen op een recessie zijn groot, maar de risico’s op een zware terugval blijven vooralsnog beperkt. De huidige economische malaise is immers niet zozeer te wijten aan het uiteenspatten van een zeepbel (zoals in 2008), maar eerder aan een opeenstapeling van onzekerheden die wegen op de economische activiteit. “En vandaag is er spijtig genoeg geen gebrek aan onzekerheden: de handelsoorlog van Trump, de aarzeling van de Chinese economie, de Brexit, de problemen in de Duitse industrie, de financiële markten, … Die toenemende onzekerheid en de impact daarvan op de economische activiteit valt ook voor de Vlaamse ondernemers niet te ontlopen”, zegt Van Craeynest.

“In Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zakte de economische activiteit in het tweede kwartaal, terwijl de Italiaanse economie stagneerde. Samen zijn die landen goed voor de helft van de Europese economie en een derde van de Vlaamse goederenuitvoer. Bovendien lijken de recessierisico’s in zowat de hele wereldeconomie toe te nemen”, aldus Van Craeynest.

In de Verenigde Staten wijst de geïnverteerde rentecurve, de voorbije 60 jaar de meest betrouwbare recessievoorspeller, al enige tijd op een reëel recessiegevaar. In Duitsland staat de industriële activiteit onder druk met een terugval van 6% in juni, in vergelijking met een jaar eerder. “Dat is de grootste terugval sinds 2009. Problemen in de Duitse industrie blijven doorgaans niet zonder gevolgen voor de Vlaamse industrie”, klinkt het waarschuwend.

Brexit werpt schaduw

Daarnaast blijft er natuurlijk de brexit-saga die de economische vooruitzichten in Europa, België en Vlaanderen overschaduwt. De kansen op een harde brexit na 31 oktober blijven toenemen, wat ernstige risico’s inhoudt voor de Vlaamse economie. 8% van de Vlaamse goederenuitvoer is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk.

“Recessies blijven notoir moeilijk te voorspellen, maar de kans dat de Vlaamse economie tegen het einde van het jaar in recessie belandt, is vandaag groter dan op elk moment sinds begin 2013. Tenzij de Duitse economie zich op korte termijn herstelt en een ‘no deal-brexit' alsnog afgewend wordt, valt een recessie allicht moeilijk te vermijden”, zegt Van Craeynest.

Meer info: www.voka.be/limburg/internationaalondernemen

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie