Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka en Rode Kruis-Vlaanderen roepen bedrijven op om plasma te doneren

Voka en Rode Kruis-Vlaanderen roepen bedrijven op om plasma te doneren

  • 27/05/2024

Voka en Rode Kruis-Vlaanderen lanceren het project ‘Onderneming met een groot hart’, een initiatief dat bedrijven aanspoort om hun medewerkers te motiveren samen plasma te doneren in een van de 14 donorcentra in Vlaanderen. Dit project heeft als doel de noodzakelijke plasmareserves te verhogen om levensreddende medicatie en behandelingen te blijven waarborgen.

Waarom meer plasma nodig is

Rode Kruis-Vlaanderen streeft ernaar om dit jaar 5% meer plasma te verzamelen dan vorig jaar, wat neerkomt op het equivalent van 7.500 liter plasma of ongeveer 5.500 nieuwe donoren. De vraag naar plasma stijgt al jaren en zal dat ook blijven doen. Door meer plasma in België te verzamelen, kunnen we onafhankelijker worden van buitenlandse plasma-invoer, wat cruciaal is voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid van levensreddende medicatie voor patiënten met stollingsstoornissen, ernstige brandwonden, hemofilie en immuunziektes.

Onderneming met een groot hart

Met het project ‘Onderneming met een groot hart’ willen Voka en Rode Kruis-Vlaanderen bedrijven aanmoedigen om hun medewerkers – individueel of als team – te motiveren om plasma te komen geven. Bedrijven kunnen eenvoudig aan het project deelnemen door zich te registreren op de website van Rode Kruis-Vlaanderen. Na registratie ontvangt het bedrijf een unieke link en een promotieposter met QR-code om de deelname voor de medewerkers te vergemakkelijken. Werknemers worden aangemoedigd om in groepsverband, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of als teambuilding, plasma te doneren. Individuele donaties zijn uiteraard ook altijd welkom.

Elk bedrijf met geregistreerde donaties ontvangt sowieso het label "Onderneming met een groot hart". Dit label toont aan de buitenwereld het sociale engagement van de onderneming. Dagelijks wordt bijgehouden hoeveel werknemers van de deelnemende bedrijven hebben gedoneerd. Bedrijven met het hoogste percentage donoren worden hoger gerankt. In mei 2025 wordt aan de topbedrijven per donorcentrum het label "Onderneming met het grootste hart" uitgereikt.

Fritz Schiltz, Directeur beleidsondersteuning & projecten bij Rode Kruis-Vlaanderen, licht toe: “We zijn zeer blij met deze samenwerking. In Vlaanderen is er een sterke donortraditie bij de bevolking, maar vanuit de bedrijfswereld is er nog veel potentieel. Dat Voka samen met haar leden hieraan wil bijdragen, vinden we een schitterend initiatief waarvoor we hen dankbaar zijn.”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen: "‘Onderneming met een groot hart’ is een kans voor ondernemingen en hun medewerkers om maatschappelijk engagement concreet te maken. Wie plasma doneert, draagt bij aan de gezondheid van iedereen. We roepen onze leden op om deel te nemen en het voor hun medewerkers mogelijk te maken plasma te doneren bij het dichtstbijzijnde donorcentrum. We kijken ernaar uit om hier samen met Rode Kruis-Vlaanderen een succes van te maken.”

Peter Verboven, CEO van Tactical Advisory Group, deelt zijn ervaring: “Toen we via een leverancier van dit project hoorden, was het voor ons een evidente zaak om hieraan deel te nemen. Anderen ondersteunen zit dan ook volledig verankerd in het DNA van ons bedrijf. Dat zie je ook in het aantal inschrijvingen: ondertussen hebben we al 35 plasmadonaties op onze naam staan en we zijn nog maar net begonnen. In absolute cijfers lijkt dit misschien niet veel, maar als je weet dat het TAG-team uit iets meer dan 50 mensen bestaat, dan is dit toch een mooie prestatie. We raden alle bedrijven aan om mee te doen met dit initiatief.”

Evelien Vanhooren, partner bij delaware, voegt toe: “Een van de waarden van delaware is “care”, zowel voor onze omgeving als voor onze medemens. Deze actie van Voka en Rode Kruis-Vlaanderen is een zeer mooi initiatief om mensen bewuster te maken van het tekort aan plasma in België. Wij sporen de #peopleofdelaware dan ook graag aan om meer plasma te doneren – tijdens de lunchpauze, als teambuilding of na het werk. In het verleden organiseerden we reeds gezamenlijke bloeddonaties, dus enthousiasme zal er zeker zijn bij onze collega’s! Daarnaast hebben we een gezamenlijke donatie ook gepland n.a.v. het 10-jarig bestaan van WeCare, onze werkgroep rond liefdadigheidsinstellingen.”

Sammy Colson, CEO van Springbok Agency deelt het enthousiasme rond dit initiatief: “Als digitaal en creatief communicatiebureau voelen we de verantwoordelijkheid om te werken aan een betere toekomst, om zinvolle veranderingen te realiseren via de merken en bedrijven waarvoor we werken. Dit streven naar positieve impact overstijgt ons klantenwerk. Ook als werkgever moedigen we onze mensen aan om impact te maken door bij te dragen aan initiatieven als deze. Dat we buren zijn, maakt het des te meer een no-brainer."

Over Voka Health Community

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen, met meer dan 18.000 aangesloten ondernemingen uit alle sectoren. Voka Health Community is het platform van Voka voor zorgondernemingen, bedrijven, kenniscentra en patiëntengroepen. De gezondheidszorg kent veel uitdagingen. . Door samen te werken met de meer dan 600 leden van Voka Health Community bundelen we de krachten. Dit leidt niet alleen tot meerwaarde voor de eindgebruiker, maar voor iedereen die betrokken is.

Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

imu - vzw - Altez