Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka-debat: 'Durf ondernemen voor een duurzame toekomst'

Voka-debat: 'Durf ondernemen voor een duurzame toekomst'

  • 27/03/2019

Op 26 maart verzamelden zo’n 150 politici en ondernemers in het congrescentrum BEL voor het tweede thematische verkiezingsdebat van Voka. Op het programma stond een thema dat al weken de krantenpagina’s vult. Een onderwerp dat minstens even hot is als de opwarming van de aarde zelf: duurzaamheid.

Wouter De Geest trapte het tweede thematische verkiezingsdebat af. “De klimaatbetogers hebben iedereen wakker geschud, maar goed ook. Nu moeten we een debat voeren op basis van feiten, argumenten, pro’s en contra’s. We moeten meer ambitie hebben dan slogans en symboolwetten.” Maar hij merkte ook op dat bedrijven, hoe groot of klein ze ook zijn, al veel bijgedragen hebben tot klimaatoplossingen. “Wijs bedrijven niet met de vinger. Wijs met vijf vingers, met een uitgestoken hand naar de bedrijven. Dát is wat ik een duurzaam samenwerkingsverband noem om onze toekomst te verzekeren”, benadrukte De Geest. De voorzitter benadrukte dat iedereen zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen, ook de burgers. Op het vlak van renovatie van particuliere woningen bijvoorbeeld, valt nog heel wat 'klimaatwinst' te rapen. Ook had hij nog een boodschap voor de jonge klimaatbetogers. “Vertaal jullie engagement in toekomstgerichte studies. Durf kiezen voor STEM-richtingen. Durf ondernemen, dan maken we samen die duurzame toekomst.” Download hier de speech van Wouter De Geest.

 

Tijdens het debat werden 4 aspecten van het klimaat belicht: energie, mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu. Wim Geens, CEO van Renewi, kaartte de problemen en oplossingen inzake mobiliteit aan. Kurt Van Donink, CEO van Nike, deed een oproep om onze ruimtelijke ordening te verbeteren. En Jan Goossens (Aquafin) stond stil bij de oplossingen voor een beter milieu. Drie getuigenissen die leidden tot een krachtig debat tussen Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Tinne Van der Straeten (Groen), Bruno Tobback (sp.a), Andries Gryffroy (N-VA), Lode Ceyssens (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld), onder leiding van Niko Demeester (Voka). 

Als afsluiter van het debat trok Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder een opvallende conclusie. “Tijdens de discussies heb ik niets gehoord over een klimaatwet of een grondwetswijziging. Wel over innoveren, investeren en iedereen. De vraag is alleen hoe iedereen mee zal moeten”, bemerkte Hans Maertens. Ook had hij nog een aanbeveling voor de politici: “Lees ook de tweede katern, de economische pagina`s van de krant. Vol met voorbeelden van bedrijven met duurzame investeringen en oplossingen. Daar lees je dat wij bedrijven klaar zijn om de klimaattransitie te realiseren.”

 

 

Powered by flickr embed.

 
Imu Salesforce
IMU Multiburo