Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka biedt digihubs voor kmo’s aan

Voka biedt digihubs voor kmo’s aan

  • 07/01/2021

Voka zal in elke Vlaamse provincie een digitale experimenteerruimte inrichten. Het is de bedoeling dat kmo’s er terecht kunnen met al hun vragen over digitale transformaties. Ze krijgen er ook begeleiding voor hun projecten rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën en voor de integratie en toepassing ervan in hun concrete bedrijfsrealiteit. Uniek is de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld. Per provincie zijn de beste lokale partnerschappen aangegaan om de digitale experimenteerruimtes tot een succes te maken. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits maakt 5,14 miljoen euro vrij voor het project. 

Gedelegeerd bestuurder van Voka, Hans Maertens: “Vanuit Voka begeleiden we reeds veel ondernemingen in hun digitale transformatie. We hebben hiervoor met de steun van VLAIO een digitale quick scan ontwikkeld die al door meer dan 800 bedrijven werd ingevuld. Uit de digitale maturiteitsscore blijkt dat 40% van de kmo’s eerder laag tot gemiddeld scoort. De meest voorkomende vragen van kmo’s zijn: Hoe kan slimme data mij helpen om betere (strategische) beslissingen te nemen? Is machine learning iets voor mij? Hoe kunnen digitale tools mij helpen om mijn interne processen efficiënter te laten verlopen? Met deze extra ondersteuning kunnen we de toegang tot aanwezige testinfrastructuur vereenvoudigen en kmo’s vooruit helpen in hun digitale omslag.”

Concreet kan een kmo bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Die toepassing kan aan het lab worden voorgelegd en getest. Naast het gebruik maken van de beschikbare infrastructuur, methodieken en technische expertise van de kennispartners, zal ook aandacht uitgaan naar de plaats die deze digitalisering krijgt binnen het bedrijfsmodel.

5,14 miljoen euro steun voor digitalisering van Vlaamse kmo’s

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt in 5,14 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een digitale experimenteerruimte voor het testen van een bepaalde technologie en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door de overheid. De kmo moet voor de dienstverlening 30% zelf betalen.

Vlaams minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Met de oprichting van de laagdrempelige Digitale Experimenteerruimtes versnellen we de digitalisering bij onze Vlaamse kmo’s. Het is belangrijk dat Vlaamse bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen in Artificiële Intelligentie (AI) en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen. Op die manier worden de Vlaamse ondernemingen naar een hoger niveau getild en wordt bij uitbreiding de hele Vlaamse economie gestimuleerd bij deze digitale transformatie. Dankzij onze steun kunnen ook kleine ondernemingen waar digitalisering vaak moeilijker op eigen houtje te realiseren is, die belangrijke stappen zetten. Met dit steuntraject, waarbij 70% ondersteuning wordt voorzien door de Europese en Vlaamse overheden, geven we onze ondernemingen een duwtje in de rug.”

Partners

Voka is blij met de opdracht om de 5 digitale experimenteerruimtes uit te bouwen. Daarvoor zal Voka samenwerken met universiteiten, hogescholen, Flanders’ Make, SIRRIS en andere partners:

  • Antwerpen: Universiteit Antwerpen, Thomas More, Open Manufacturing Campus, Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Vlaams Instituut voor de Logistiek,
  • Limburg: PXL Hogeschool, Universiteit Hasselt, T2
  • Oost-Vlaanderen: KUL, Hogeschool Gent, Artevelde Hogeschool, Flanders BIO, ILVO, Universiteit Gent, UZ Gent, Odisee
  • Vlaams-Brabant: Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), VUB, Erasmushogeschool Brussel
  • West-Vlaanderen: Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, VIVES, Technische Universitaire Alliantie, POM West-Vlaanderen, ILVO, HOWEST

Meer info

Contactpersoon

imu - vzw - DNCM
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - Recupel