Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka betreurt gebrek aan duidelijkheid over heropstart economie

Voka betreurt gebrek aan duidelijkheid over heropstart economie

  • 15/04/2020

Voka begrijpt de verwachte verlenging van de veiligheidsmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, maar vindt dat de overheid te lang wacht met een slim en gefaseerd exitplan dat de economie in ons land kan redden. “Op enkele aanpassingen na, blijft alles nog minstens twee weken hetzelfde. De gezondheid primeert, dat hebben we steeds gezegd. Maar er is ook nood aan perspectief en een plan. Steeds meer ondernemingen willen terug opstarten en willen hun personeel niet van tijdelijke naar definitieve werkloosheid laten gaan. Onze ondernemingen hebben al massaal maatregelen getroffen om veilig te kunnen werken. Na de goede overheidsmaatregelen om onze ondernemingen te steunen, zijn er nu maatregelen nodig voor een slimme en gefaseerde heropstart van de economie”, vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is de balans van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad te mager. Er wordt te veel vooruitgeschoven en er is te weinig perspectief voor zowel de ondernemingen als hun medewerkers. Volgens de ondernemersorganisatie onderschatten de overheden de urgentie om maatregelen te treffen voor het economisch drama dat op ons afkomt. “Bijna 9 op 10 bedrijven lijdt omzetverlies, maar toch zijn er week na week meer ondernemingen die de rug willen rechten, die de draad terug willen oppikken. Maar dan is er wel snel perspectief nodig, een routeplan om de economie die nu in lockdown zit, slim en gefaseerd terug open te stellen”, vindt Hans Maertens.

Uit de recentste enquête van Voka blijkt dat 2 op 3 ondernemingen nu reeds coronaproof kunnen werken en nog eens 2 op de 10 wil nog extra maatregelen treffen om de veiligheid van de medewerkers te garanderen. Voka gaat graag in op de vraag van de regering om samen met de sectoren protocollen voor veilig werk op te stellen. Voka maakt zich ook sterk dat deze guidelines snel in orde kunnen komen en in werking worden gesteld.

Contactpersoon

imu - vzw - obd
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - recupel
Proximus
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel

Artikel uit publicatie