Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: "Bedrijven moeten nu snel steun kunnen aanvragen"

Voka: "Bedrijven moeten nu snel steun kunnen aanvragen"

  • 29/09/2022

Ondernemingen die door de energiecrisis met verlies werken, kunnen tot 500.000 euro steun krijgen per kwartaal. Voor de meeste energie-intensieve bedrijven kan de steun oplopen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal. "Deze energiesteun is hard nodig. Nu en komende winter. Bedrijven moeten nu snel die steun kunnen aanvragen", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De steunmaatregelen zijn zonet bekend gemaakt tijdens de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Heel concreet:

  • Het steunpakket is er enkel voor ondernemingen die met een operationeel verlies werken (negatieve EBITDA). Minstens de helft van het verlies moet te wijten zijn aan de gestegen energiekosten.
  • De steun bedraagt maximaal 500.000 euro per kwartaal per onderneming. Voor energie-intensieve ondernemingen bedraagt de steun tot 4 miljoen euro per kwartaal. De zogenaamde Annex 1-bedrijven kunnen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal aan steun ontvangen.
  • Wie in grote mate beroep doet op het systeem van tijdelijke werkloosheid, komt niet in aanmerking voor het steunpakket. Er geldt een grens van 35% van het personeel dat tijdelijk werkloos mag zijn in de steunperiode.
  • De Vlaamse regering trekt initieel 250 miljoen euro uit voor de energiesteun aan bedrijven, en dat voor de volgende twee kwartalen van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.

Voor meer details, kijk zeker naar onze FAQ.

De steun zal via VLAIO aan te vragen zijn. Voka Mechelen-Kempen blijft je hierover informeren.

Strenger dan Europa

Voka Mechelen-Kempen is al sinds het voorjaar vragende partij om, net als in onze buurlanden Duitsland en Frankrijk, een tijdelijk en gericht steunmechanisme voor ondernemingen uit te werken. "Het Vlaamse steunpakket is strenger dan wat in andere Europese lidstaten van kracht is. We hadden liever gezien dat er een gelijk speelveld was met onze buurlanden. Daarom is het belangrijk de situatie in de komende kwartalen goed te monitoren en erover te waken dat het Vlaamse steunkader ook voor industriële bedrijven voldoende adequaat is", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Dit kan een heel aantal bedrijven redden. Maar de echte oplossing om de marktprijzen te doen dalen, zal van het Europees niveau moeten komen."

Jobbonus

De Vlaamse regering past ook het systeem van de jobbonus aan en trekt het loonplafond op tot 2.900 euro bruto per maand zodat meer mensen er recht op hebben. Voor het inkomstenjaar 2021 wordt de premie voor elke rechthebbende met 100 euro verhoogd. Voka vindt de aanpassing van de Vlaamse jobbonus een goede zaak omdat daarrmee het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt. Het optrekken van het loonplafond is ook nodig gezien mensen, door de automatische loonindexering, uit de boot van de jobbonus dreigen te vallen. Onze krappe arbeidsmarkt kan elke extra persoon die de stap zet naar werk goed gebruiken. Daarom juicht Voka ook de extra investering van 100 miljoen euro toe in de kinderopvang. Daardoor wordt de kinderopvang uitgebreid en kunnen medewerkers met kinderen makkelijker aan de slag.