Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: Al 310.000 Vlamingen vragen jobbonus aan

Voka: Al 310.000 Vlamingen vragen jobbonus aan

  • 01/12/2022

In een maand tijd hebben al 310.756 Vlamingen de jobbonus aangevraagd. Dat heeft bevoegd minister Jo Brouns bekendgemaakt op The Chamber, een event van Voka Mechelen-Kempen. De premie is er voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient en moet het verschil tussen werken en niet werken groter maken. Voka Mechelen-Kempen ondersteunt de bijkomende oproep van minister Brouns om de jobbonus in de bedrijven nog bekender te maken.

Sinds begin november tot nu heeft de Vlaamse overheid al van 310.756 Vlamingen een rekeningnummer doorgekregen. Wie in aanmerking komt voor de jobbonus moet zijn rekeningnummer registreren in 'Mijn Burgerprofiel'. Dat moet éénmalig, daarna gebeurt de betaling automatisch door de Vlaamse Belastingdienst, die onder leiding van Matthias Diependaele valt. Zowel het aantal aanvragen als het aantal uitbetalingen stijgt elke week fors, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

"Op dit moment zitten we aan 310.756 geregistreerde rekeningnummers. Bijna een verdubbeling in vergelijking met twee weken geleden. En 42.000 mensen hebben de jobbonus al uitbetaald gekregen. Goed voor in totaal 18,5 miljoen euro", laat minister van Werk Jo Brouns weten op een event van Voka Mechelen-Kempen. "Omdat we niet zomaar mogen betalen op een rekeningnummer waar we al over beschikken, verloopt die toekenning niet automatisch. Dat zou op zich beter en efficiënter zijn. Maar we zijn gebonden aan de privacywetgeving. Ondanks die beperking zien we nu toch dat veel mensen vlot een aanvraag indienen."

De jobbonus bedraagt tussen de 10 en 600 euro, afhankelijk van de gewerkte periode en het loon van de persoon die in aanmerking komt. In 2022 wordt er - eenmalig - 100 euro bij het bedrag van de jobbonus geteld.

Minister Brouns doet nu een bijkomende oproep aan de bedrijven om de jobbonus nog bekender te maken.

80 000 mensen extra

Voka Mechelen-Kempen heeft sterk geijverd voor de jobbonus. "We ondersteunen daarom ook de nieuwe oproep van de minister. Uit recent onderzoek van het Steunpunt Werk blijkt dat de grootste arbeidsreserve in onze provincie Antwerpen ligt. En dat je met de juiste maatregelen 80.000 mensen extra aan de slag kan krijgen. Die mensen hebben vaak een incentive nodig, zodat ze zelf zien - op het einde van de maand - dat er een wezenlijk verschil is tussen werken en niet werken", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "De jobbonus is zo'n belangrijke incentive." ​ ​ ​