Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaming is verslaafd aan smartphone, ook in de wagen

Vlaming is verslaafd aan smartphone, ook in de wagen

  • 10/10/2017

Voka steunt de campagne om de gsm en de smartphone aan de kant te laten tijdens het rijden. Gsm’en achter het stuur houdt namelijk levensgevaarlijke risico’s in.

Vlaamse automobilisten geven niet-handenvrij gsm-gebruik tijdens het rijden een gevaarscore van gemiddeld 8,5 op 10. Ze weten dat het gevaarlijk is, maar toch kunnen ze er niet aan weerstaan. Zo geven maar liefst 2 op de 3 Vlaamse automobilisten toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen of verzenden, of Automobilist met gsm in de handbellen met de gsm in de hand. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceren daarom een campagne die weggebruikers en CEO’s laat beloven om de gsm of smartphone aan het stuur in de auto niet te gebruiken. Voka gaat in op de oproep en wilt zo de boodschap mee verspreiden.

VSV bevroeg 1251 autobestuurders in Vlaanderen naar hun gsm- of smartphonegebruik in de wagen. Daaruit bleek dat 2 op de 3 Vlaamse autobestuurders de voorbije maand wel eens de gsm in de hand gebruikt hebben achter het stuur. Uit die cijfers komt ook naar voor dat bestuurders van bedrijfswagens een risicogroep zijn inzake gsm-gebruik aan het stuur. Bijna 6 op de 10 van hen(58%) vinden het moeilijk om binnengekomen berichten te negeren, het gemiddelde voor alle bestuurders is 1 op 4 (25%). Iets minder dan 1 op 3 voelt ook sociale druk om altijd bereikbaar te zijn, zelfs tijdens het rijden: 31% geeft aan dat de werkgever dit verwacht, 29% meent dat de klanten dit verwachten en 26% vindt het zelf ook belangrijk om altijd bereikbaar te zijn voor klanten.

Daarom lanceert VSV een naar CEO’s om tijdens het rijden de gsm aan de kant te laten en hun werknemers aansporen om dit ook te doen. Voka steunt de oproep.

Papa heeft beloofd niet te gsm'en als hij rijdtMinister Weyts: "We kampen massaal met FOMO: Fear Of Missing Out. We kunnen niet wachten tot we op onze bestemming zijn om te kijken wie er gebeld heeft of wie ons een LinkedIn-bericht heeft gestuurd. Daardoor lopen we een groot risico om te missen wat er voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van-dien. Met de campagne die vandaag start, willen we dat nog eens extra benadrukken."

 Van 16 oktober tot 12 november loopt er een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. De affiche toont een bestuurder die zijn aandacht bij de weg houdt, met daarbij de slogan ‘Papa/mama/mijn lief heeft beloofd niet te gsm’en als hij rijdt’ en de baseline ‘Beloof het ook op BELOOFD.be’.

Meer info over de campagne, klik hier.

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant