Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaanderen moet diensten centraal zetten in corona-exitplan voor export

Vlaanderen moet diensten centraal zetten in corona-exitplan voor export

  • 15/06/2020

De coronacrisis en de brexit zetten onze export onder druk. In maart verloren we handel in 7 van onze 10 belangrijkste exportlanden. Om de Vlaamse export terug uit het dal te trekken, heeft Vlaanderen snel een dienstenexportplan nodig, vindt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Op dat vlak is er immers nog heel wat onbenut potentieel. “Voor 2019 wordt de Vlaamse uitvoer van goederen en diensten geraamd op 280 miljard euro. Maar het aandeel van diensten daarin is kleiner dan in heel wat andere landen. Dat terwijl de handel in diensten 60 procent sneller groeit dan die in goederen, en digitale diensten en IT-toepassingen net belangrijker worden door de coronacrisis. Deze opportuniteit mogen we zeker nu niet laten schieten, we moeten nu actie ondernemen. Door onze diensten meer te promoten en te exporteren, kunnen we onze export uit de crisiscijfers halen”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Vlaanderen is een echte exportkampioen: voor 2019 wordt de Vlaamse uitvoer van goederen en diensten geraamd op 280 miljard euro. Bovendien is bijna 30 procent van de werkgelegenheid in België gerelateerd aan onze uitvoer. Maar door de coronacrisis staat de export zwaar onder druk, en daar dreigt nog een harde brexit bovenop te komen. Tijdens de persconferentie van maandag maakte minister-president Jambon de cijfers voor internationale handel voor Vlaanderen bekend. In maart ging de Vlaamse export 7,5% achteruit. Daarmee was de achteruitgang net niet zo erg als tijdens de crisis van ruim 10 jaar geleden. Maar de lockdowns in en buiten Europa werden pas in de loop van maart ingevoerd. De cijfers van de Nationale Bank van België voor april (export -24%, import -28;8%) doen nog erger vermoeden voor het tweede kwartaal van dit jaar.

“Meer dan ooit komt het er nu dan ook op aan om ons volle potentieel op het vlak van export aan te boren”, werpt Hans Maertens op. “Deze is immers de motor van onze welvaart in Vlaanderen, honderdduizenden jobs hangen ervan af, zegt Hans Maertens” 

Potentieel beter benutten

De export van goederen dient maximaal ondersteund te worden maar vooral op het vlak van de export van diensten is er nog veel én onbenut potentieel. Denk daarbij niet alleen aan IT of softwaretoepassingen, maar ook studiebureaus, transport- en bouwbedrijven of andere dienstverleners die over de grenzen werken, zijn dienstenexporteurs. De handel in diensten groeide de afgelopen tien jaar 60 procent sneller dan de handel in goederen. “En deze trend zal zich in de nabije toekomst doorzetten. Zo zijn digitale diensten als softwareontwikkeling veel sneller internationaal verhandelbaar en vervangen ze steeds meer fysieke goederen. Bovendien winnen deze diensten net aan belang door de coronacrisis. Ten slotte lijken ook meer en meer bedrijven uit de maakindustrie diensten te integreren in hun productaanbod”, weet Hans Maertens.

We zeggen wel eens dat de belangrijkste grondstof in Vlaanderen onze hersenen zijn. Het wordt tijd dat we die troef ook gebruiken in onze exportstrategie en dat we die knappe koppen gebruiken om de impact van de coronacrisis op onze export om te buigen

Hans Maertens

Toch ligt het aandeel van diensten in onze export (24%) een stuk lager dan in andere landen zoals Denemarken (38%) of Zweden (32%). Dat aandeel is de voorbije vijf jaar ook rond die 24 procent blijven hangen. Hans Maertens: “Dat terwijl in Nederland en de Scandinavische landen het soortelijk gewicht van de dienstenexport de afgelopen jaren net veel meer gestegen is. Dit kan erop wijzen dat Vlaanderen niet haar volle dienstenexportpotentieel benut. Vlaanderen heeft meer bepaald nog heel wat potentieel op het vlak van telecommunicatie, informatica en technische diensten. We zeggen wel eens dat de belangrijkste grondstof in Vlaanderen onze hersenen zijn. Het wordt tijd dat we die troef ook gebruiken in onze exportstrategie en dat we die knappe koppen gebruiken om de impact van de coronacrisis op onze export om te buigen.”

Vlaanderen heeft dan ook een dienstenexportplan nodig. “We roepen het expertencomité van de Vlaamse regering op om dit zeker op te nemen in de relancevoorstellen, want hier is nog veel onbenut potentieel”, zegt Hans Maertens. “Het is goed dat de Vlaamse regering vandaag alvast met een exportplan komt en dat Flanders Investment & Trade (FIT) maatregelen neemt ter ondersteuning van de export. We moeten alles op alles zetten om exportkampioen te blijven, voor onze welvaart en onze jobs.” De maatregelen die vandaag bekend gemaakt werden m.b.t. handelsbeurzen, steun aan exporterende bedrijven enz. zijn meer dan welkom en broodnodig. Maar volgens Voka moet de exportstrategie en het exportbeleid breder en dieper gaan en dit zowel voor goederen als diensten.

Voka bracht in december 2019 een Voka Paper uit over dienstenexport met meer cijfers, toelichting en voorbeelden. U kan de Voka Paper gratis lezen op de website van Voka.

Contactpersonen

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
Proximus
IMU - vzw - OBD

Artikel uit publicatie