Tegen 2030 wil Voka Vlaanderen definitief op de kaart zetten als regio om te ondernemen, te werken en te leven. Het gloednieuwe Voka Groeimanifest is een oproep om een van de sterkste regio's in West-Europa te worden.

Voka Groeimanifest: concreet engagement voor groei
Vlaanderen tegen 2030 een van de meest welvarende regio’s ter wereld? Het kan. “Maar dan hebben we wel minstens 2 procent groei nodig”, stelt Voka-hoofdeconoom Bart Van Craeynest. “Met het Voka Groeimanifest lanceren we 11 krachtige engagementen om beter te groeien.”
Een van de pijlers van het Groeimanifest is duurzaamheid, waarbij Voka onder meer mikt op 55 procent broeikasgasreductie. Vele bedrijven zetten al volop in op die duurzame transitie. “We geloven dat de maatschappij volledig op hernieuwbare energie kan functioneren”, zeggen managing partner Vincent Beckers en medeoprichter Jef Noelmans van iinno-benelux.
iinno-benelux zet de toon
Iinno-benelux specialiseert zich in technologie rond hernieuwbare energie en is invoerder en exclusief agent voor Alpha ESS, een fabrikant-ontwikkelaar van opslagoplossingen. “We bieden onze klanten – installateurs van zonnepanelen en warmtepompen – thuisbatterijen, commerciële en industriële batterijsystemen op maat aan, aangevuld met het slimme energieplatform Jabba”, legt Vincent Beckers uit. “We brengen de meest intelligente en innovatieve oplossingen uit de hernieuwbare-energietechnologie naar de markt via professionele verkoop, technische ondersteuning en service- en marketingondersteuning.”
Rotsvast geloof in hernieuwbare energie
“We geloven dat onze maatschappij volledig op hernieuwbare energie kan en moet functioneren”, zegt medeoprichter Jef Noelmans. En dan gaat het niet alleen over klimaatverandering. “De Verenigde Naties hebben dat goed samengevat. Ze willen dat alle mensen beschikken over betrouwbare, veilige en propere energie.” Maar de uitdagingen zijn groot: “Je moet niet alleen alles wat nu met elektriciteit werkt, laten overschakelen op hernieuwbare energie. Je moet ook andere vormen van energie aanpakken door elektrificatie, of door meer gebruik te maken van hernieuwbare circulaire moleculen zoals waterstof.”
De groei van hernieuwbare energie wordt altijd lineair voorgesteld. “In het begin is dat zo, maar op een gegeven moment wordt dat plots exponentieel. De doorbraak van een technologie gebeurt altijd via een S-curve: in het begin gaat het traag, want de technologie is nog niet matuur en vaak zijn er sterke lobbygroepen aan het werk. Maar op een gegeven moment zie je dat die technologie betaalbaar wordt, waarna je een versnelling ziet. We zijn nu op het punt beland dat de groei bijna verticaal doorschiet. En dat is het moment waarop de grote spelers komen meedoen.”
Onderzoek en ontwikkeling
Om van Vlaanderen nog meer een groene innovatieleider te maken tegen 2030, moeten we blijven inzetten op een aantal gerenommeerde centra voor onderzoek en ontwikkeling, meent Vincent Beckers. “Kijk naar Energyville, VITO of onze universiteiten. Ook onze burgers kunnen in eigen energiebehoeften voorzien. Het is perfect mogelijk om alle beschikbare daken in Vlaanderen vol zonnepanelen te leggen.”
Daarnaast ziet hij voor Vlaanderen een mooie rol weggelegd voor de ontwikkeling en het beheer van slimme energiediensten, de verdere uitbouw van offshorewindenergie en daaraan gekoppeld de productie van propere waterstof in onze havens, die daarvoor een hub kunnen zijn in Europa. “Tot nu toe waren we een voortrekker van offshorewindenergie. Ik vind het jammer dat die projecten niet verder ontwikkeld worden omwille van een vergunningskwestie. Meer beslissings- en daadkracht en een vereenvoudigd regelgevend kader zijn hier broodnodig. De geopolitieke gebeurtenissen van de voorbije maanden hebben trouwens aangetoond hoe hernieuwbare energie ons onafhankelijk kan maken van buitenlandse leveranciers.”
Last but not least moeten we ook slimmer omgaan met energie. “Hier komt ons slimme energieplatform Jabba in beeld”, zegt Jef Noelmans. “De batterij wordt niet meer alleen aangestuurd om het eigen verbruik te optimaliseren. Zo laadt Jabba de thuisbatterij traag op bij weinig energieverbruik, of eventueel van het net, zodat de batterij capaciteit beschikbaar heeft om pieken op te vangen. Op die manier wordt het capaciteitstarief voor de gebruiker geminimaliseerd en vormen we één grote community waarbij we zelfs aan elkaar kunnen kopen en verkopen.”