Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaanderen demarreert: 10 prioriteiten voor de volgende Vlaamse coalitie

Vlaanderen demarreert: 10 prioriteiten voor de volgende Vlaamse coalitie

  • 10/04/2019

Onder de noemer ‘Vlaanderen demarreert’ leggen achttien Vlaamse werkgeversorganisaties tien gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Het is de eerste keer ooit dat de Vlaamse werkgeversorganisaties zo de krachten bundelen in de aanloop van de verkiezingen.

 
  • Nieuwe inspanningen en hervormingen zijn noodzakelijk om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.
  • Met één stem vragen de Vlaamse werkgevers vandaag een nieuwe versnelling van de politiek.
  • De werkgevers presenteerden de tien prioriteiten voor de volgende Vlaamse regering tijdens het evenement ‘Vlaanderen demarreert’.
  • Met deze demarrage willen de werkgevers benadrukken dat Vlaamse ondernemers en politici met dezelfde ambitie aan de start staan.

De werkgevers erkennen dat Vlaanderen vandaag goede resultaten kan voorleggen, maar benadrukken dat nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk zijn om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.

Tandje bijsteken voor investeringen in innovatie en infrastructuur

Vlaanderen demarreertConcreet zien de achttien werkgeversorganisaties onder meer onderwijs, arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit en innovatie als prioriteiten voor de volgende Vlaamse regering. Zo pleiten ze er bijvoorbeeld voor om de Vlaamse investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling en in mobiliteitsinfrastructuur de komende legislatuur beiden met 500 miljoen euro te verhogen – samen goed voor 1 miljard aan bijkomende investeringen. De werkgevers vragen parallel ook de invoering van een minimale investeringsnorm voor de Vlaamse overheid.

Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van STEM-diploma’s. De uitbouw van duaal leren moet er tegelijkertijd voor zorgen dat het Vlaams onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Om de arbeidsmarkt te versterken, zetten de werkgevers hun schouders onder de invoering van een Vlaamse jobstimulans. Die moet niet-actieven motiveren om de stap te zetten naar een job, door ervoor te zorgen dat aan de slag gaan beter loont.

Tijd voor actie

Voorts wijzen de werkgevers ook op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze vragen daarom de invoering van een energienorm, die moet garanderen dat onze energiefactuur niet nog meer ontspoort tegenover onze belangrijkste handelspartners en buurlanden. Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

“De Vlaamse bedrijven willen een versnelling hoger schakelen voor een ondernemend, innoverend en welvarend Vlaanderen.”

De tijd voor halve oplossingen is voorbij. Met één stem vragen de Vlaamse werkgevers vandaag een nieuwe versnelling van de politiek. Het is een oproep om de handen in elkaar te slaan om van Vlaanderen een nog innovatievere en welvarende regio te maken. De recepten zijn in ieder geval gekend. Nu is het tijd voor actie.

Vlaanderen demarreertBeleid voeren is zoals de Ronde van Vlaanderen rijden

De werkgevers stelden de tien prioriteiten voor op 3 april tijdens het evenement ‘Vlaanderen Demarreert’ in het Brusselse Plein Publiek. Politici, werkgevers en ondernemers kropen er letterlijk samen op de fiets. Een symbolische koppelkoers om samen een versnelling hoger te schakelen. Met deze demarrage willen de werkgevers benadrukken dat Vlaamse ondernemers en politici met dezelfde ambitie aan de start staan. Beleid voeren is dan ook een beetje zoals de Ronde van Vlaanderen rijden: op het eerste gezicht lijkt de uitdaging gigantisch, maar met de juiste wil – en een gezonde portie bloed, zweet en tranen – halen we samen de eindmeet.

Het volledig overzicht van de tien prioriteiten is te vinden via volgende link: //www.vlaanderendemarreert.be/prioriteiten.html  

 
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD