Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaamse werkgeversorganisaties leggen 10 prioriteiten op tafel voor volgende Vlaamse regering

Vlaamse werkgeversorganisaties leggen 10 prioriteiten op tafel voor volgende Vlaamse regering

  • 05/04/2019

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei leggen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties tien gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Het is de allereerste keer dat de Vlaamse werkgevers op deze manier de krachten bundelen. Ze vragen onder meer bijkomende investeringen in infrastructuur en innovatie, de invoering van een Vlaamse jobstimulans en het aanboren van meer talent via STEM-onderwijs en duaal leren.

Vlaanderen DemarreertHet is de eerste keer ooit dat 18 Vlaamse werkgeversorganisaties samen tien beleidsdomeinen naar voor schuiven, die volgens hen prioritair zijn voor de volgende Vlaamse regering. De werkgevers erkennen dat Vlaanderen vandaag goede resultaten kan voorleggen, maar benadrukken dat nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk zijn om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.

Tandje bijsteken voor investeringen in innovatie en infrastructuur

Concreet zien de 18 werkgeversorganisaties onder meer onderwijs, arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit en innovatie als prioriteiten voor de volgende Vlaamse regering. Zo pleiten ze er bijvoorbeeld voor om de Vlaamse investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling en in mobiliteitsinfrastructuur de komende legislatuur beiden met 500 miljoen euro te verhogen – samen goed voor 1 miljard aan bijkomende investeringen. De werkgevers vragen parallel ook de invoering van een minimale investeringsnorm voor de Vlaamse overheid.

Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van STEM-diploma’s. De uitbouw van duaal leren moet er tegelijkertijd voor zorgen dat het Vlaams onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Om de arbeidsmarkt te versterken, zetten de werkgevers hun schouders onder de invoering van een Vlaamse jobstimulans. Die moet niet-actieven motiveren om de stap te zetten naar een job, door ervoor te zorgen dat aan de slag gaan beter loont.

‘Tijd voor actie’

Voorts wijzen de werkgevers ook op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze vragen daarom de invoering van een energienorm, die moet garanderen dat onze energiefactuur niet nog meer ontspoort tegenover onze belangrijkste handelspartners en buurlanden. Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

“De tijd voor halve oplossingen is voorbij”, klinkt het unisono bij de 18 werkgeversorganisaties. “Met één stem vragen de Vlaamse werkgevers vandaag een nieuwe versnelling van de politiek. Het is een oproep om de handen in elkaar te slaan om van Vlaanderen een nog innovatievere en welvarende regio te maken. De recepten zijn in ieder geval gekend. Nu is het tijd voor actie.”

Vlaanderen Demarreert

‘Beleid voeren is zoals de Ronde van Vlaanderen rijden’

De werkgevers stellen de tien prioriteiten voor tijdens het evenement Vlaanderen Demarreert in het Brusselse Plein Publiek. Politici, werkgevers en ondernemers kruipen er letterlijk samen op de fiets. Een symbolische koppelkoers om samen een versnelling hoger te schakelen. Luttele dagen voor de Ronde van Vlaanderen wordt Brussel voor de gelegenheid ook in het jasje van een voorjaarsklassieker gestoken.

Met deze demarrage willen de werkgevers benadrukken dat Vlaamse ondernemers en politici met dezelfde ambitie aan de start staan. Beleid voeren is volgens hen dan ook een beetje zoals de Ronde van Vlaanderen rijden: op het eerste zicht lijkt de uitdaging gigantisch, maar met de juiste wil – en een gezonde portie bloed, zweet en tranen – halen we samen de eindmeet.

Lees hier het volledig overzicht van de tien prioriteiten.

Over Vlaanderen Demarreert

Vlaanderen Demarreert is een samenwerking tussen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties. Het is de eerste keer ooit dat de Vlaamse werkgevers op deze manier de krachten bundelen. Concreet gaat het om Agoria Vlaanderen (technologie), de Belgische Petroleumfederatie (petroleum), Comeos (handel en diensten), essenscia Vlaanderen (chemie), Febeg (elektriciteit en gas), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (auto’s en tweewielers), Federgon (HRdiensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Go4Circle (circulaire economie), Indufed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (autohandel en -reparatie), Vlaamse Confederatie Bouw (bouw), Vlozo (zorg), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), en Voka (Vlaamse ondernemingen).

Contactpersoon

IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez