Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vlaamse ondernemers ontmoeten topdelegatie uit Noord-Macedonië

Vlaamse ondernemers ontmoeten topdelegatie uit Noord-Macedonië

  • 25/05/2023

Als groeiende economie is Noord-Macedonië voor Vlaanderen een interessante markt en die interesse is in de andere richting minstens zo groot. Dat lieten de Noord-Macedonische president Stevo Pendarovski en zijn minister van Economie, Kreshnik Bekteshi, vandaag verstaan tijdens een ontmoeting met Vlaamse bedrijven bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Een twintigtal Vlaamse bedrijven was maandagnamiddag graag op de afspraak voor deze Meet & Greet Noord-Macedonië, in bijzijn van president Stevo Pendarovski en minister van Economie Kreshnik Bekteshi. Want door een gunstig belastingregime en het bestaan van verschillende speciale economische zones heeft dit Zuidoost-Europese land de jongste jaren heel wat buitenlandse investeringen weten aan te trekken. Intussen zitten de Europese Unie en haar kandidaat-lidstaat in de laatste rechte lijn met hun onderhandelingen over de toetreding.

‘Noord-Macedonië zou zeker een aanwinst betekenen voor de Europese Unie’, stelt voorzitter Andreas Pfeffer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bij de verwelkoming van de delegatie. ‘Zo wist het land ondanks de impact van de pandemie in 2021 toch nog 4 procent economische groei te realiseren. In tijden van toenemende inflatie komt Noord-Macedonië nog steeds uit op zo’n 3 procent.’

Vandaag is de EU al de belangrijkste handels- en investeringspartner van Noord-Macedonië, waar zowat alle moderne productiesectoren al aanwezig zijn. Daarnaast is het land een belangrijke leverancier van grondstoffen zoals zink, koper, goud en chroomerts en zijn ook de farmaceutische en chemische industrie er in opkomst. Noord-Macedonië is daarom bijzonder interessant voor Vlaamse bedrijven.

‘Momenteel maken we werk van grote hervormingen, in lijn met de rechten en plichten die het rechtskader van de Europese Unie vormen. België is wel het eerste Europese land dat heeft ingespeeld op het economisch potentieel van Noord-Macedonië’, verwijst president Stevo Pendarovski naar de komst van busbouwer Van Hool naar zijn land, intussen al tien jaar geleden.
​‘Die investering is over de hele lijn een positieve ervaring gebleken. De overheid staat steeds klaar om naar ons te luisteren wanneer we iets willen aankaarten’, gaf CEO Filip Van Hool de aanwezige collega-ondernemers alvast mee.

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager