Vier Vlaamse bedrijven mogen zich voortaan Duurzaamheidsambassadeur noemen van de Verenigde Naties. Ze zullen internationaal als voorbeeld worden gebruikt om andere bedrijven te inspireren. Elep, DNS Belgium, Fruit At Work en LRM werden de afgelopen jaren intensief begeleid in het kader van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Ze kregen het certificaat uitgereikt door UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek. Een recordaantal van 380 andere Vlaamse bedrijven zetten het afgelopen jaar onder begeleiding van Voka stappen naar een meer duurzame bedrijfsvoering.
“We zijn erg trots dat Vlaamse bedrijven bij de allereerste ter wereld zijn die het VN-label SDG Ambassador behalen. Een duurzame bedrijfsvoering is een niet te negeren noodzaak geworden, en ook een manier om internationaal het verschil te maken. Goede zaken doen betekent ook duurzaam zakendoen. Elk bedrijf, in welke sector dan ook, heeft hierin een roeping te vervullen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Nieuwe SDG Ambassadors
Vlaanderen telt voortaan 4 bedrijven die zich SDG Ambassador mogen noemen: Elep (industriële producent van enveloppen en labels, Lommel), DNS Belgium (beheerder van domeinnamen, Heverlee), Fruit at work (fruitboxen op het werk, Zonhoven), LRM (Limburgse investeringsmaatschappij, Hasselt). Het gaat om ondernemingen die gedurende minstens 6 jaar veranderingsacties opzetten rond verschillende van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Elep, industriële producent van enveloppen en labels
“Dit ambassadeurschap is de bekroning van 25 jaar duurzaamheidsinspanningen in al onze bedrijfsprocessen. We focussen zowel op het energieverbruik en de aankoop van grondstoffen als op onze sociale impact en de bedrijfsethiek. ELEP wil met haar medewerkers een waardig ambassadeur zijn van de SDGs”, zegt Yves Peiffer, gedelegeerd bestuurder van Elep.
LRM, Limburgse investeringsmaatschappij
“LRM is een impactvolle investeerder die al 30 jaar bijdraagt aan de duurzame transformatie van de regio Limburg. Als investeerder willen we de ondernemingen in onze portfolio grondig screenen op vlak van duurzaamheid. We hebben een SDG-scan ontwikkeld die de duurzaamheidsaspecten van bedrijven grondig in kaart brengt. De scan helpt ons om betere investeringsbeslissingen te nemen en om te sturen op de verdere verduurzaming van bedrijven in onze portefeuille. Zo weten we dat onze investeringen bijdragen aan een betere toekomst”, zegt Tom Vanham, CEO van LRM.
DNS Belgium, beheerder van domeinnamen
“De lat ligt hoog wanneer het over duurzaamheid gaat en we zullen initiatieven blijven nemen om het nog beter te doen en nog meer een voorbeeldrol te spelen voor andere organisaties. We kijken ernaar uit om onze inspanningen voort te zetten en we blijven onze CO2-uitstoot reduceren en compenseren, bebossingsprojecten steunen, strijden voor een veilig internet en digitale inclusie”, zegt Arnaud Recko, duurzaamheidscoördinator bij DNS Belgium.
Ook nieuwe SDG Pioneers en SDG Champions
Er bestaan drie niveaus van duurzaamheidscertificaten die bedrijven achtereenvolgens kunnen behalen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Een bedrijf dat duurzaamheid via de SDG’s structureel verankert mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien ook een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Wie nog verder gaat en ook een voorbeeldrol opneemt binnen de hele waardeketen en daarvan een internationale jury kan overtuigen, mag zich SDG Ambassador noemen.
In de categorie SDG Pioneer behaalden dit jaar 45 bedrijven het certificaat. In de categorie SDG Champion werden 18 bedrijven gehuldigd.
UNITAR en CIFAL Flanders
De certificaten werden uitgereikt tijdens een ceremonie in Brussel door Sherri Aldis, directeur van het VN-informatiecentrum namens UNITAR, het agentschap voor opleiding en vorming van de Verenigde Naties.
“De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR.
Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties ontvangen voor het investeren in kennisopbouw, implementatie en communicatie over de SDG’s.
“Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven die écht het verschil maken in het realiseren van een effectieve kringloopeconomie, gebaseerd op waarden en goed bestuurlijk beleid” zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.
18.000 acties in Vlaamse bedrijven
Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka al meer dan 1.000 ondernemingen op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Zij voerden sindsdien meer dan 18.000 acties uit om een van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.