Skip to main content
  • Nieuws
  • Vlaams solvabiliteitsplan geeft zuurstof aan heel wat bedrijven

Vlaams solvabiliteitsplan geeft zuurstof aan heel wat bedrijven

  • 01/06/2020

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen voor bedrijven heeft goedgekeurd in een nieuw solvabiliteitsplan. “Heel wat bedrijven teren momenteel noodgedwongen op hun reserves”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Deze bijkomende maatregelen versterken de financiële draagkracht van ondernemingen om uit deze coronacrisis te geraken en er wordt daarbij ook actief beroep gedaan op de Vlaamse spaarder. Het is belangrijk dat iedereen vertrouwen heeft in onze economie want dat is onze toekomst.” 
 

De Vlaamse regering heeft een solvabiliteitsplan goedgekeurd met bijkomende steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Zo zal PMV het initiatief nemen om een welvaartsfonds op te zetten dat slapend spaargeld van particulieren activeert en de solvabiliteit van bedrijven in Vlaanderen kan opkrikken. Dit moet privaat kapitaal mobiliseren om deel te nemen aan kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen ten behoeve van onze ondernemingen.  

Het gaat om een fonds ter waarde van 500 miljoen euro. Dat zal zich voornamelijk richten op veelbelovende start-ups en scale-ups en innovatieve bedrijven. “Het is cruciaal dat we er samen alles aan doen om deze bedrijven te ondersteunen, want dit zijn onze bedrijven van de toekomst, die zorgen voor de jobs en welvaart van morgen”, zegt Hans Maertens. 

Naast de winwinlening komt er nu ook een vriendenaandeel, dat familie en vrienden moet aanmoedigen om aandelen te verwerven in kmo’s. Dezelfde bedragen die worden verstrekt als achtergestelde lening, moeten ook als kapitaalparticipatie kunnen worden gegeven. “Ook hier wordt actief beroep gedaan op het spaargeld van de Vlaming om mee te participeren in kmo’s”, aldus nog Hans Maertens.  

Dit plan met ook extra waarborgen via onder meer Gigarant en de uitbreiding van de achtergestelde leningen door PMV, moet de sterkte en financiële draagkracht van bedrijven vergroten. In veel landen bestaat de vrees dat ondernemingen zich mogelijk te diep in de schulden steken. Banken boekten in het eerste kwartaal alvast recordbedragen aan provisies voor twijfelachtige kredieten. Tegelijkertijd teren bedrijven noodgedwongen op hun bestaande reserves. “Deze combinatie leidt tot een verslechterende kapitaalstructuur. Het kan broodnodige investeringen, innovatie-inspanningen en transformatieprogramma’s afremmen. En dus ook de nodige productiviteits- en welvaartsgroei van onze economie.” 

Hans Maertens: “Maatregelen om de kapitaalstructuur van ondernemingen te versterken, zoals deze die de Vlaamse regering nu neemt, zijn dan ook essentieel. Het is ook belangrijk dat deze complementair zijn aan de federale maatregelen. We zijn dan ook tevreden dat de Vlaamse regering ingaat op onze vraag voor extra solvabiliteitsmaatregelen voor ondernemingen en ook zelf de nodige middelen voorziet ter ondersteuning. Deze zijn absoluut noodzakelijk, want uit onze meest recente bevraging bij 700 leden-ondernemingen blijkt dat deze crisis lang zal aanslepen en er nog geen licht is aan het einde van de tunnel. Zo verwachten bedrijven in 2021 nog altijd bijna een vijfde minder omzet te draaien. Het is dan ook alle hens aan dek voor de relance van onze economie, en er zullen nog veel bijkomende stappen nodig zijn.” 

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Communicatie & Marketing

VZW - Take The Lead
IMU - LOOK&FIN
VZW - eATA 2021
VZW - DigiChambers 2021
IMU salesforce
ING
SD  Worx