Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Visma lijkt wel een snoepwinkel, met al die extra kennis en ervaring"

"Visma lijkt wel een snoepwinkel, met al die extra kennis en ervaring"

  • 14/05/2024

Wie groeit, kent groeipijnen. En moet snel kunnen schakelen tijdens het schalen. In deze rubriek gaan we elke maand dieper in op een groeipijn van jonge scale-ups. Deze keer is het de beurt aan Accountants Academy, een digitaal leerplatform voor accountants, dat onlangs werd overgenomen door Visma. 

Groeipijn: Hoe is het om als vrij klein bedrijf door een exit te gaan?

Als accountant je kennis verbreden, vanachter je computer? Dat kan door een abonnement af te sluiten op Accountants Academy. Vier jaar geleden richtte Cédric Vercamer met twee investeerders het bedrijf op. Hun doel? De eerste Netflix voor accountants worden. “We bieden onze klanten een online kennisplatform aan waar ze onbeperkt opleidingsvideo’s kunnen volgen, over uiteenlopende topics. Wij stappen af van de klassieke live webinar of fysiek seminarie, en nemen onze opleidingsvideo’s steeds op in een professionele studio. Op die manier krijgt de gebruiker een soort van TV-ervaring”, vertelt Cédric. Een succes blijkt, want ondertussen telt het platform maar liefst 6.000 actieve gebruikers en werden ze overgenomen door een grote softwarespeler. Al speelde Cédric nooit met het idee om zijn start-up zo snel te verkopen... tot het Noorse softwarebedrijf Visma kwam aankloppen.

Cédric Vercamer, mede-oprichter Accountants Academy

Intrede van Visma

Het online platform werd initieel in de markt gezet als opleidingsverstrekkerstool. Vandaag is het veel ruimer dan dit en groeide het uit tot een Learning Management systeem, specifiek voor de accountancy sector. “Naast het bekijken van ons aanbod kunnen klanten bijvoorbeeld ook eigen video’s en kennis opladen en opvolgen. We blijven continu werken aan onze software en features.” Accountants Academy is nog een erg jong bedrijf en zuiver bekeken vanuit de grootte van ons personeelsbestand ook niet erg groot. De overname kwam dus voor velen als een verrassing. “Binnen Visma zijn we op dat vlak een van de kleinere bedrijven binnen de groep”, zegt Cédric. "Dit vind ik helemaal niet erg, integendeel zelfs. Enerzijds is dit het bewijs dat de grootte van een bedrijf niet alles zegt. Op zo’n korte periode kunnen we wel een uniek product voorleggen dat de voorbije jaren een zeer mooie groei kent. Anderzijds kunnen we nog heel veel leren van de anderen binnen de groep om zo nog betere oplossingen voor onze klanten te gaan uitwerken. Ik zie alleen maar voordelen.”

Buikgevoel

“De eerste meetings met Visma stonden in het teken van kennismaking. We namen hen mee in onze missie, visie, cijfers en het leerplatform zelf. Na iedere vergadering werd hun plan iets concreter, al lag de bal steeds volledig in ons kamp. Initieel wilden we nooit zo snel door dit proces gaan, maar het gevoel zat goed. Ik vertrouwde het team van Visma voor de volle honderd procent. Ze hebben nu eenmaal een goede reputatie en deden al andere acquisities in België. Een eer om dit rijtje aan te vullen.”

Je moet o.a. een due diligence ondertekenen vooraleer je verkoopt. Als je een start-up opricht, heb je zoveel aan je hoofd en mis je structuur. Het grote voordeel van die due diligence? De structuur moet er komen, daarom een gouden tip: Maak werk van je structuur, investeer er de nodige tijd in, centraliseer je documenten op de juiste manier en laat je professioneel omringen.

Cédric Vercamer - mede-oprichter Accountants Academy

Exit-structuur

Een exit brengt uitdagingen met zich mee, aldus Cédric. “Je moet verschillende zaken ondertekenen vooraleer je verkoopt. Van een non-disclosure agreement over een intentieverklaring tot een due diligence. Als ik erop terugkijk, was het echt een pittige periode. Dan is het belangrijk om op ieder moment het grotere geheel te blijven zien en je goed te laten ondersteunen. Bij Amotek Technologies vonden wij onze vertrouwens- en sparringpartner gedurende het volledige traject. “Tijdens zo’n due diligence gaan ze echt met een vergrootglas in op ieder onderdeel van jouw bedrijf. Je krijgt dus gegarandeerd vragen waarop je toch niet voorbereid bent. Logisch ook, want als je een start-up opricht, heb je zoveel aan je hoofd en mis je structuur. De administratieve kant leek toen het minst belangrijke aspect van ondernemen, want je wil zo snel mogelijk operationeel zijn en extra inkomsten genereren om zo terug verder te kunnen groeien. Het ding is, je weet dat je alles beschikbaar hebt: je verzamelt meestal snel je documenten op je bureaublad of in een zogenaamde mappenstructuur. Maar van een structuur is er dikwijls nog niet veel sprake. Op dat moment zijn er namelijk 1001 andere to do’s die op je wachten. "Het grote voordeel van een due diligence? De structuur moet er komen. De korte pijn, maar wel met een schitterend resultaat", lacht Cédric. Een gouden tip: maak er werk van, investeer de nodige tijd in een goede structuur, centraliseer je documenten op de juiste manier en laat je professioneel omringen. Het gaat vaak om kleine dingen, maar achteraf besparen ze je veel werk en tijd.” 

De grote meerwaarde om deel te mogen uitmaken van de Visma-familie is dat we intern worden bijgestaan door een enorm aanbod aan kennis, ervaring en netwerk. Van cybersecurity over legal tot IT.

Cédric Vercamer - mede-oprichter Accountants Academy

Achter de schermen

Een minder leuk aspect aan een exit-proces? “Ik heb het heel lang geheim moeten houden, dat was allesbehalve gemakkelijk. De enige persoon die het wist, was mijn vriendin en niemand anders. Je bent continu bezig met iets dat veel tijd in beslag neemt, maar je kan het met niemand delen. Ook niet met jouw collega’s. Ik heb het pas gedeeld met anderen nadat de SPA (sales and purchase agreement) ook effectief getekend was.      Want tot dan kon er nog van alles misgaan. Ik ben altijd heel voorzichtig geweest, ging altijd uit van een worst case scenario.”

Netwerk is key

Toen het contract officieel ondertekend werd, werden de medewerkers eerst ingelicht. “Ik heb het individueel verteld aan hen. Een doordachte beslissing, want ik wou hun eerste, persoonlijke reactie zien. Ik voelde me er meer comfortabel bij. Het waren steeds spontane babbels, zonder een bepaald script dat ik volgde. Dat is sowieso niet mijn stijl. Eenmaal we met het nieuws naar buiten gingen, kreeg ik ook veel vragen van buitenstaanders. Ook hier moet je discreet blijven, want je mag ook niet zomaar alles delen met iedereen. Sommige mensen zijn echt wel heel curieus”, lacht Cédric. 
 

“Ik heb heel veel bijgeleerd tijdens de voorbije periode en nog maar eens gemerkt hoe waardevol een goed netwerk rondom jou is. Durf advies inwinnen, durf je netwerk aanspreken en sta altijd open voor feedback, want je weet zelf niet alles. Onze exit was een enorme leerschool en een onvergetelijke ervaring. Iets waar ik enorm dankbaar voor ben. Nu ben ik vooral heel enthousiast voor de toekomst en alle nieuwigheden die we met Accountants Academy nog gaan lanceren!"
 

Hoe kan je als scale-up je bedrijf succesvol laten groeien?  En je omringen door een waardevol netwerk?

Klaar om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Van het optimaliseren van je bedrijfsprocessen tot het uitbreiden van je marktbereik, de Voka-experts hebben de ervaring en kennis om jou te ondersteunen bij het schalen van je onderneming. Laat je  helpen met strategische planning, efficiëntieverbetering en het aantrekken van de juiste talenten om je groeiambities waar te maken.

Interesse in onze trajecten? Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op met Simon Brouckaert.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende opleidingen

Contactpersoon

Simon Brouckaert

Jong Ondernemen - Arbeidsmarkt