Skip to main content
  • Nieuws
  • Vind met Connect-ID de ideale partner om te ondernemen

Vind met Connect-ID de ideale partner om te ondernemen

  • 07/06/2018

Vind met Connect-ID de ideale partner om te ondernemenEen innovatief idee heeft de juiste expertise nodig om het in realiteit om te zetten. Omgekeerd zijn expertise en resources nutteloos zonder een goed idee. Voka Vlaams-Brabant,
KU Leuven, campus Groep T en Smart Hub Vlaams-Brabant slaan daarom de handen in mekaar en richten Connect-ID op. Dit matchmakingplatform voor ondernemers en studenten moet innovatieve ideeën en ondernemende personen dichter bij elkaar brengen.

Aan de ene kant staan vaak mensen met goede ideeën, maar zonder de juiste expertise om een dergelijk project tot in de puntjes uit te werken. Aan de andere kant heb je personen die de expertise of resources wel bezitten, maar die niet tot een innovatief idee komen. Dat zie je ook bij studenten. In bepaalde studierichtingen werken ze aan een business case of technologieproject (elektronica, ICT, elektromechanica, ...), maar na het academiejaar gebeurt er dan vaak niets meer mee. Daarnaast zijn er ook binnen
bedrijven belangrijke ideeën, maar in hun huidige context geen ruimte om ze verder uit te werken. Is het niet jammer dat deze ideeën en projecten onder het stof verdwijnen?


Met Connect-ID bouwen Voka Vlaams-Brabant en KU Leuven Campus Groep T, in samenwerking met en met de financiële steun van Smart Hub Vlaams-Brabant, aan een mogelijke oplossing. Beide partijen zien Connect-ID als een ideale wereld waar elk idee kan worden uitgewerkt tot een ondernemend project of een heuse onderneming. In deze visie zetten studenten na het afstuderen hun business cases of onderwijsprojecten verder en werken bedrijven al hun ideeën uit.


Zoektocht naar complementariteit

Neem nu de loopbaan van Isabelle Huybrechts en haar startup Isalution. Als HSE Problem Solver biedt ze ondersteuning aan bedrijven in hun preventie- en milieubeleid. Samen met alle betrokken partijen, gaat ze op zoek naar langetermijnoplossingen voor acute of meer diepgewortelde problemen gerelateerd aan Health, Safety, & Environment.


Eén van de problemen waar ze vaak op stoot, is de gebrekkige opvolging van de wettelijk verplichte controles van technische installaties. Dit is nochtans heel belangrijk, voor zowel de preventie en milieudiensten als voor de facilitaire diensten en zeker ook voor de bedrijfsleiding. Er is immers het risico op ongevallen, milieuschade, discontinuïteit van business en vaak hoogoplopende boetes. En dan laten we de imagoschade die een bedrijf kan oplopen nog even ter zijde. Niettegenstaande weten de betrokkenen vaak niet wie de installatie moet controleren, hoe vaak ze moet worden gecontroleerd, wanneer de laatste controle plaatsvond, of er een rapport voorhanden is van die controle, of er opmerkingen of inbreuken met de wetgeving op dat rapport stonden en of deze al dan niet werden opgelost. Ook dit wil ze oplossen op lange termijn, en liefst voor zoveel mogelijk verschillende soorten bedrijven. Hoe? Met een applicatie die alles centraliseert. Aan de hand van een QR-code of beacon zal deze applicatie de eigenaar en de gebruikers van een installatie kunnen vertellen hoe vaak de installatie moet gecontroleerd worden en of er na controle opmerkingen of inbreuken met de wetgeving werden vastgesteld. Ook krijgen klanten herinneringen als de termijn van de controle bijna verstrijkt en als er op dat moment nog opmerkingen of inbreuken openstaan die nog niet werden verholpen.


Klinkt allemaal zeer evident, maar waarom is het er dan nog niet? Isabelle Huybrechts: “Wel, ik ben milieu- en preventiemanager. En hoewel ik grote fan ben van handige, integreerbare apps, ben ik geen techneut, geen programmeur, geen IT-specialist. Ik ben echter niet op zoek naar een programmeur die oplevert en dan klaar is met zijn deel van de job. Ik ben ervan overtuigd dat twee complementaire partners exponentieel meer van een project kunnen maken.”


Businessbootje

Isabelle Huybrechts zoekt dus een co-founder die de applicatie mee wil uitbouwen, die de technische kant en de opvolging van het technische gedeelte voor zijn rekening wil nemen, iemand die mee nadenkt en waarmee zij deze startup naar een hoger niveau kan tillen. Iemand die technisch onderbouwd is, maar ook graag onderneemt. Of een jonge gedreven elektronica/ICT student die via een onderwijsproject ook levenservaring opdoet in een startup en er later zelfs mee onderdeel van kan worden. En daar speelt Connect-ID een cruciale rol. Dit platform zorgt ervoor dat personen met goede ideeën in contact kunnen komen met personen die over complementaire expertise beschikken. Met deze matchmaking stappen ze dan in het figuurlijke “liefdesbootje” of in dit geval “businessbootje” om elkaar aan te vullen en een succesvolle onderneming uit te bouwen.


Perfect match

Het platform zelf bestaat uit drie groepen: de bedenkers, de oprichters en de coaches. Zoals het doet vermoeden zullen de bedenkers hun ideeën/projecten delen op het platform. Zij geven dan een beknopte samenvatting van hun idee prijs, om op zoek te gaan naar een geschikte partner. Uiteraard is privacy en confidentialiteit hier belangrijk en daarom beslissen ze zelf wat mag gezien worden en wat niet. De tweede groep, de oprichters, kunnen op het platform op zoek gaan naar ideeën of concepten die bij hem/haar passen en waar hij/zij, vanuit eigen zeggen, goed bij zou passen. Door gebruik te maken van een berichtenfunctie kunnen zij al in eerste instantie in contact komen met de bedenkers. Aansluitend geven we de gebruikers de optie om zowel ideeën als oprichters aan te duiden als interessant. Met deze informatie kan de derde groep, de coaches, een overzicht krijgen van wat de interesses zijn van de gebruikers. Met deze informatie gaan zij dan aan de slag om een ‘perfect match’ te vinden tussen bedenker en oprichter.

 

Tekst: Lotte Bylemans en Sander Van Waterschoot

 

Dit artikel verscheen in het maandelijks magazine Ondernemers, editie april 2018.

Proximus