Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kiest het ruime sop bij GEOxyz

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kiest het ruime sop bij GEOxyz

  • 27/08/2021

Vandaag ging vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne op Voka Zomerstage bij het bedrijf GEOxyz uit Zwevegem en met een maritieme hub in Oostende. Van daaruit verzamelen ze via hun 25 vaartuigen heel wat maritieme data. Data die gebruikt wordt voor het plaatsen en onderhouden van windmolens. Zo leverde het bedrijf een cruciale bijdrage in de voorstudies voor de eerste windmolenparkzone in de Noordzee. De minister kreeg deze ochtend een demonstratie van alle toepassingen van zo’n autonoom vaartuig en hoe de onderzoeken in zijn werk gaan. Belangrijk, want begin volgend jaar starten de veldstudies voor de Prinses Elisabethzone.

Deze voormiddag bracht vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne een bezoek aan het bedrijf GEOxyz. Dit in het kader van de zomerstages van Voka. Tijdens het zomerreces maakt Voka gebruik van de politieke luwte om politici aan het werk te zetten in één van hun bedrijven. Een leuke wisselwerking. Voor minister Van Quickenborne geen standaarddagje meedraaien in een groot magazijn, maar direct met de voeten op het terrein of liever gezegd, op het water. Hij vaarde samen met CEO Patrick Reyntjens mee op de Noordzee, het nieuwe wingewest. Want Belgische topbedrijven innoveren er aan volle snelheid. Zo is GEOxyz pionier in het onderzoeken van de zeebodem voor de plaatsing en het onderhouden van windmolenparken. Via vol-elektrische drones en Autonomous Surface Vehicles (ASV) doen ze aan dataverzameling. Binnenkort brengen ze een moederschip op waterstof in de vaart met meerdere ASV's aan boord. Hun motto: Efficiënter. Groener. Veiliger.

Ondertussen werkt het bedrijf al met 200 medewerkers in voornamelijk Europa. Zeedrones (Unmanned Surface Vehicles of USV) zijn net als andere drones de toekomst. Overal inzetbaar. Groen want volledig elektrisch, veiliger want quasi geen risico en vooral schaalbaar. GEOxyz wil nu de Verenigde Staten veroveren. Op en top West-Vlaams ondernemerschap.

Dat minister Van Quickenborne de Noordzee uitkoos als locatie voor zijn Voka Zomerstage is uiteraard niet toevallig. Eind 2020 werd het laatste windpark in de oostelijke zone afgewerkt, waardoor er sindsdien een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.262 megawatt operationeel is in het Belgische deel van de Noordzee.

“De Noordzee, oftewel de 11e provincie van ons land, is cruciaal voor de (West-)Vlaamse economie en een bron van innovatie. We zijn dan ook verheugd dat de vice-eersteminister ervoor koos om zijn Voka zomerstage te lopen bij het West-Vlaamse GEOxyz”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Begin dit jaar gaf de ministerraad op voorstel van minister Van Quickenborne en minister van Energie Tinne Van der Straeten groen licht voor het opstarten van een overheidsopdracht voor de uitvoering van geofysische en geotechnische veldonderzoeken en interpretatiestudies in de 'Prinses Elisabeth Zone' in het Belgische deel van de Noordzee. Hierdoor wordt vaart gezet achter de realisatie van een tweede offshore windmolenparkzone in de Noordzee. De timing voor de toewijzing van de tenders en de bouw van het park zitten op schema. Op dit moment staat de oplevering van de tweede zone gepland vanaf de tweede helft van dit decennium.

Met de wet van 12 mei 2019 heeft de wetgever beslist om nieuwe hernieuwbare energieprojecten in de Noordzee voortaan te gaan tenderen. Voorafgaand aan die tender worden de nodige voorstudies uitgevoerd in opdracht van de overheid en de resultaten van de onderzoeken worden gecertificeerd en ter beschikking gesteld aan de kandidaat-inschrijvers (potentiële projectontwikkelaars) via een openbaar toegankelijke databank.

Deze veldstudies zullen starten begin volgend jaar. Zo gebeuren er geotechnische/geofysische studies. Daarbij wordt de bodem in kaart gebracht en worden boringen gedaan. De uitvoering daarvan is voorzien vanaf maart 2022. Dit om zo weinig mogelijk scheepstijd te verliezen door slecht weer. Daarnaast heb je ook de Metocean studie. Hiervoor worden boeien in het water gelegd die metingen doen van wind en golven. Dit is voorzien vanaf december 2021/januari 2022 en duurt 12 maanden.

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
imu - vzw - recupel
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende