Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • VILS bouwt mee aan de biotechproducten van de toekomst

VILS bouwt mee aan de biotechproducten van de toekomst

  • 05/12/2022

De Life Sciences sector is één van de belangrijkste industrietakken van ons land. Het is dan ook geen toeval dat VILS, een dienstenleverancier gespecialiseerd in projecten op maat voor deze innovatieve sector, zijn uitvalsbasis in Mechelen heeft. Het bedrijf opgericht door Veerle Soetewey en Ief Leroy groeide in minder dan tien jaar uit tot een klinkende naam in de sector. “Veerle en ik zijn in 2014 met z’n tweeën gestart met VILS”, zegt managing partner Ief Leroy. “Vandaag bestaat ons team al uit meer dan vijftig mensen en voeren we projecten uit over heel de wereld.”
 

VILS staat voor Versatile Intelligent Life-science Solutions. Stichters Veerle Soetewey en Ief Leroy hebben samen meer dan vijftig jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van installaties en productiegebouwen voor de farma- en biotechindustrie. “We hebben beiden een zeer divers parcours afgelegd bij verschillende werkgevers”, vertelt Ief Leroy. “Op het ogenblik dat we met ons eigen verhaal van start gingen, hadden we allebei al heel wat ervaring met zowel bedrijfs- als productieprocessen in de farmaceutische en fijn chemische industrie. Hierdoor wisten we zeer goed wat we wilden. Vanaf het prille begin hebben we ons gefocust op First Off Projecten, in toepassingen
of gebieden waar niemand ons is voorgegaan. We bewandelen samen met onze klanten graag nieuwe paden en specialiseren ons in installaties voor Advanced Therapies (cell therapy, gen therapy en tissue engineering) en voor cellular agriculture. Zo waren we in 2015 bij de eersten die zich gingen toeleggen op installaties voor de productie van mRNA. Bijna niemand geloofde daar toen in en we namen een serieus risico. Vandaag is deze technologie de basis van enkele belangrijke Covid-vaccins. ”
 

Recordtempo

De focus van VILS ligt op wat ze zelf noemen Fast Track Projects in de life sciences. “Snelheid is zeer belangrijk in ons businessmodel”, legt Ief Leroy uit. “Onze klanten willen zo snel mogelijk operationeel zijn. Met onze manier van werken slagen we erin om binnen zeer uitdagende tijdsschema’s infrastructuur en installaties te ontwerpen en bouwen die voldoen aan de hoogste standaarden. Zo bouwden we bijvoorbeeld voor Univercells in Jumet op 18 maanden tijd een logistieke hub om tot een state of the art bio-tech infrastructuur met cleanrooms en labs. Maar ook een installatie voor de pilootproductie van kweekvlees voor MosaMeat, een multifunctionele accelerator voor MEDACE die de unieke combinatie maakt tussen Medical Device en Celtherapie of de eerste mRNA GMP Productie installatie in de regio voor eTheRNA realiseerden we in een recordtempo.

We zorgen ervoor dat we het productieproces van onze klanten perfect begrijpen voor we aan een ontwerp beginnen. Hierdoor kunnen we snel en efficiënt de productie- installaties ontwerpen en uittekenen. In onze ontwerpen gebruiken we installaties van gekende en gereputeerde procesinstallatie-producenten, maar als we op de markt niet de geschikte installaties of bouwstenen vinden, gaan we die zelf ontwikkelen en laten bouwen. Meestal moeten we om de installaties te kunnen plaatsen de bestaande infrastructuur ook flink aanpassen aan de nieuwe activiteit. Dat vraagt heel wat inventiviteit, want regelmatig moeten we als het ware een walvis in een sardineblikje duwen. Soms krijgen we ook de kans om een volledig nieuw gebouw te ontwerpen en bouwen om de installaties in te plaatsen. Om die herbestemmingswerken en nieuwbouwprojecten uit te voeren, hebben we met BILS een speciale aannemerstak van VILS opgericht. Dat is een sleutel-op-de-deur-bouwer voor de farmaceutische industrie.”
 

Ambitieus

BILS bouwt dus de projecten die VILS ontwerpt. En dat ontwerpen doet het bedrijf intussen op drie verschillende locaties. “Na VILS Belgium in Mechelen openden we ook VILS Netherlands in Oss en VILS Switzerland in Basel”, vertelt Ief Leroy. “Met de vier entiteiten samen vormen we intussen een team met meer dan vijftig FTE’s. Deze getalenteerde groep mensen werkt aan projecten die overal in Europa en af en toe ook op meer exotische locaties gerealiseerd worden. De ambitie is om de volgende drie jaar flink verder te groeien.

Samen vooruit

Groeien doet VILS als een team. Veerle Soetewey en Ief Leroy geloven in de kracht van een gemotiveerde groep. “Een bedrijf bestaat uit mensen, maar die mensen zijn ook het bedrijf”, weet Ief Leroy. “We vinden het dan ook zeer belangrijk dat onze medewerkers zich verbonden voelen met ons bedrijf.

Daarom creëren we voor al onze mensen de mogelijkheid om overal en op ieder moment optimaal te presteren. We zijn echt niet geïnteresseerd in wie waar of wanneer werkt. Het enige wat we verwachten is dat iedereen steeds oplossingsgericht denkt. Verschillende medewerkers kregen ook de kans om zelf te investeren in het bedrijf en de meeste mensen deden dat ook. Op die manier is iedereen een beetje eigenaar en willen we allemaal vooruit. Samen brengen we nieuwe wetenschappelijke farmaceutische ontwikkelingen dichter bij de patiënt en werken we mee aan de cel- en gentherapieën van de toekomst. En dat mag je letterlijk nemen, de therapieën waarvoor wij vandaag de installaties ontwerpen en bouwen, die bereiken pas binnen een zevental jaren de patiënten.” 
 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie