Skip to main content
  • Nieuws
  • Vietnam vraagt steun voor vrijhandelsverdrag met EU

Vietnam vraagt steun voor vrijhandelsverdrag met EU

  • 20/02/2017

Vietnam zet volop in op een versterking van de handelsrelaties met de EU, en hoopt op een spoedige goedkeuring van het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Zo maakte de Vietnamese ambassadeur in Brussel duidelijk tijdens de Voka-ambassadeurslunch op 2 februari.

In het kader van de ambassadeurslunches georganiseerd door Voka Metropolitan, in samenwerking met Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy, werd op 2 februari de Vietnamese Ambassadeur in België, zijne excellentie Vuong Thua Phong, ontvangen in de Voka-kantoren in Brussel, voor een lunchontmoeting met een twintigtal bedrijfsleiders.

Ambassadeur Vuong Thua Phong stelde dat vele Europeanen Vietnam in de eerste plaats nog steeds associëren met oorlog. Er is vandaag echter nog weinig te merken van deze oorlog. Integendeel, het land is zeer stabiel en heeft de laatste jaren een enorme groeispurt gekend. Vietnam is met haar 94 miljoen inwoners die een gemiddelde leeftijd van 31 jaar hebben een veelbelovende markt om zowel te produceren als te verkopen.

 

Deze economische en politieke ontwikkeling is mede te danken aan een groot hervormingsplan opgestart in 1986, de zogenaamde ‘Đổi Mới’. De impact van dit hervormingsplan was enorm, beklemtoonde de ambassadeur. Zo tekende Vietnam de afgelopen jaren een gemiddelde groei op van 6 à 7 procent.

Het Zuidoost-Aziatische land is bovendien reeds lang uit het internationale isolement. Vietnam is reeds tien jaar lid van de wereldhandelsorganisatie WTO, is zeer actief binnen het samenwerkingsverband ASEAN van Zuidoost-Aziatische landen, en sloot strategische partnerships met tal van Europese landen.

 

Vietnam beschouwt de EU als één van de belangrijkste partners in het buitenland. Dit wordt ook bevestigd door de handelscijfers: zo is de EU de tweede grootste afzetmarkt voor Vietnam, na de VS, maar voor China.  Binnen de EU is België dan weer de 6de grootste handelspartner van Vietnam. Om deze handel nog verder te faciliteren pleitte de Ambassadeur voor een snelle goedkeuring van het EU-Vietnam Handelsverdrag FTA), waarvoor hij de steun kreeg rond de tafel. 

Enkele ondernemers haalden nog wat pijnpunten aan van Vietnam. Zo is het land zeer consensus gericht waardoor beslissingen niet altijd even snel genomen worden. De rol van Vietnam als uitvalsbasis in de regio wordt naar waarde geschat, maar de ASEAN-groep heeft nog werk aan de winkel inzake economische integratie.

 

Bekijk de foto's op onze Facebookpagina.