Skip to main content
 • Nieuws
 • Vier tips van experten om jouw bedrijf 'investor ready' te maken

Vier tips van experten om jouw bedrijf 'investor ready' te maken

 • 26/02/2021

Om te investeren en de impact van de COVID-19-crisis te onderdrukken, kunnen externe financieringskanalen jouw bedrijf de nodige kapitaalinjectie geven. Naast de traditionele bankfinanciering bestaan er tal van financieringsbronnen die bedrijven helpen groeien. Maar hoe kan je het bos nog door de bomen zien in dat brede financieringslandschap? En hoe begin je aan die zoektocht?

Ivo Marechal, Axelle Henrard, Dominque Roux
Vlnr. Dominique Roux, Axelle Henrard en Ivo Maréchal


Dominque Roux (Director LRM Private), Ivo Marechal (risicokapitaalverstrekker Down2Earth), Axelle Henrard (directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg) en Jan Maurissen (Van Havermaet) bogen zich over deze materie. Als experts ter zake formuleerden ze vier tips die je helpen met de eerste stappen richting externe financiering voor jouw onderneming.

 1. Begin tijdig
  Vaak wordt externe financiering als laatste optie gezien wanneer banken weigerachtig tegenover een kapitaalinjectie staan. Externe financiering mag nochtans geen ‘last resort’ zijn, want de zoektocht naar de juiste vorm en bron van kapitaal kan enige tijd in beslag nemen. Denk daarom tijdig over de opportuniteiten en weeg de voor- en nadelen af zodat je op het juiste moment jouw bedrijf kan voorzien van cash.
   
 2. Maak een duidelijk financieel plan op
  Zonder een helder plan is het voor een toekomstige investeerder moeilijk in te schatten hoeveel risico hij loopt om te investeren in jouw bedrijf. Een realistisch en doordacht plan helpt niet alleen je investeerder al een eind op weg, maar geeft jou ook duidelijke inzichten. Met dit plan zal je de investeerder al dan niet overtuigen om met jou in zee te gaan. Wees dus volledig en concreet in je planning.
   
 3. Kies voor 'slim geld'
  Wanneer je kiest voor slim geld, haal je niet alleen extra kapitaal in huis, maar ook relevante kennis die jouw onderneming een boost kan geven. Ga daarom op zoek naar een investeerder met de juiste achtergrond en een welbepaalde expertise die een welkome aanvulling kan bieden op de visie van je onderneming.
   
 4. Denk nu al na over de exitstrategie
  Extern kapitaal aantrekken is een eindig verhaal. Nog voor je begint aan de zoektocht, denk je ook best al even na over de exitstrategie. Welke afspraken ga je maken bij een kapitaalinjectie? Wanneer stopt het verhaal? Duidelijke afspraken maken goede vrienden.

Breng je investeringsbehoeftes in kaart en leer je eigen financieringsverhaal pitchen

Het traject Investor Readiness is voor ondernemers dé gids doorheen het financieringslandschap. Onder andere Dominique Roux en Ivo Maréchal helpen je concreet op weg in vijf sessies (inclusief tweedaagse). Maak kennis met de brede waaier aan investeringsmogelijkheden, leer bij van praktijkgetuigenissen en werk aan je eigen pitch.

Meer weten over Investor Readiness? Klik hier!

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Breng je investeringsbehoeftes in kaart en werk aan een financieringsplan op maat van jouw onderneming