Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vier tips van experten om jouw bedrijf ‘investor ready’ te maken

Vier tips van experten om jouw bedrijf ‘investor ready’ te maken

  • 31/08/2022

Om groei te kunnen realiseren onder de impact van de huidige economische toestand kunnen externe financieringskanalen jouw bedrijf de nodige kapitaalinjectie geven. Naast de traditionele bankfinanciering bestaan er tal van financieringsbronnen. Maar hoe kan je het bos nog door de bomen zien in dat brede financieringslandschap? En hoe begin je aan die zoektocht?

investor readiness

 

Dominique Roux (director LRM Private), Ivo Marechal (risicokapitaalverstrekker Down2Earth), Jan Maurissen (partner Van Havermaet) en Ellen Olislagers (directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg) buigen zich over deze materie. Als experten ter zake formuleerden ze vier tips die je helpen met de eerste stappen richting externe financiering voor jouw onderneming.

1. Begin tijdig

Vaak wordt externe financiering als laatste optie gezien wanneer banken weigerachtig tegenover een kapitaalinjectie staan. Externe financiering mag nochtans geen ‘last resort’ zijn, want de zoektocht naar de juiste vorm en bron van kapitaal kan enige tijd in beslag nemen. Denk daarom tijdig over de opportuniteiten en weeg de voor- en nadelen af zodat je op het juiste moment jouw bedrijf kan voorzien van cash.

2. Maak een duidelijk financieel plan op

Zonder een helder plan is het voor een toekomstige investeerder moeilijk in te schatten hoeveel risico hij loopt om te investeren in jouw bedrijf. Een realistisch en doordacht plan helpt niet alleen je investeerder al een eind op weg, maar geeft jou ook duidelijke inzichten. Met dit plan zal je de investeerder al dan niet overtuigen om met jou in zee te gaan. Wees dus volledig en concreet in je planning.

3. Kies voor ‘slim geld’

Wanneer je kiest voor slim geld, haal je niet alleen extra kapitaal in huis, maar ook relevante kennis die jouw onderneming een boost kan geven. Ga daarom op zoek naar een investeerder met de juiste achtergrond en een welbepaalde expertise die een welkome aanvulling kan bieden op de visie van je onderneming.

4. Denk nu al na over de exitstrategie

Extern kapitaal aantrekken is een eindig verhaal. Nog voor je begint aan de zoektocht, denk je ook best al even na over de exitstrategie. Welke afspraken ga je maken bij een kapitaalinjectie? Wanneer stopt het verhaal? Duidelijke afspraken maken goede vrienden. 

Nood aan ondersteuning in dit proces? 

Maak kennis met Investor Readiness en laat je begeleiden door onze experten. In een zorgvuldig samengestelde groep van ondernemers ga je op zoek naar de mogelijkheden van extern kapitaal, kom je in contact met onafhankelijke experten uit het financieringslandschap en zoek je het antwoord op jouw financieringsvraagstuk.

Meer info? 

Klik hier of contacteer Valerie Vanhelmont via valerie.vanhelmont@voka.be

Contactpersoon

Valerie Vanhelmont

Adviseur eigenaars-ondernemers

LI - RECORE

Artikel uit publicatie