Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vier grote uitdagingen voor productiebedrijven

Vier grote uitdagingen voor productiebedrijven

  • 07/04/2021

Op 1 december start Plato Productie, een groeitraject voor zaakvoerders van middelgrote productiebedrijven. Drie ervaren mentoren begeleiden de groep en zien vier grote uitdagingen die de komende jaren vaker zullen opduiken in productie-omgevingen. 

De Craecker
Foto bij de Craecker Matrijzen, productiebedrijf uit Lede.

 

Onze 3 mentoren

Koen Haentjens Koen Haentjens (Anglo Belgian Corporation) Koen is is Process Manager bij Anglo Belgian Corporation, een toonaangevende Europese fabrikant van middelsnellopende motoren met een vermogensbereik tussen 600 en 10.400 kW. Het bedrijf ontwikkelt en produceert betrouwbare en innovatieve middelsnellopende motoren voor de energie- en transportindustrie.
Philippe Miclotte Philippe Miclotte (ArcelorMittal) Philippe is Portfolio Manager Engineering bij ArcelorMittal. Hij is gespecialiseerd in het opzetten van internationale joint ventures en projectmanagement met budgetten tussen 30 en 100 miljoen euro.
Bruno Ecker Bruno Ecker (Trespa) Bruno is een gepassioneerd people manager. Hij bouwde ervaring uit in het engageren van teams op gebied van strategie, change management, operationele optimalisatie in productie en sales en was actief in verschillende sectoren zoals automotive, chemie en metaalindustrie.

 

Onze 4 uitdagingen

1. Digitalisering

Hoewel digitalisering niet meer is weg te denken, is het niet vanzelfsprekend om in een productieomgeving toe te passen. Het is een middel om jouw productie te structureren en de efficiëntie ervan te verhogen. Maar het is ook niet heiligmakend. Je kan het vergelijken met de bekende quote “Life is like a box of chocolates. You never know what you gonna get.” Er zijn tegenwoordig zo veel digitale mogelijkheden dat sommige bedrijven niet weten welke optie ze moeten kiezen. Eenmaal gekozen, kan het evengoed nog fout lopen.

2. Change

Digitalisering werkt change in de hand. En veranderingen zijn moeilijk door te voeren als je geen draagvlak creëert in jouw bedrijf. De menselijke component hou je hierbij best in de gaten. Als medewerkers het nut van een verandering niet begrijpen, heeft het geen zin om aan de kar te trekken. Betrek hen zo veel mogelijk in het proces.

3. Configuratie

Een efficiënt productieproces is een contradictie van personalisatie. Tegelijk verwacht de consument steeds vaker stukproductie aan de prijs van massaproductie. Zorg voor configuratie: jouw productie flexibel afstemmen op noden van de klant terwijl je de stukprijs even laag probeert te houden als massaproductie. 

4. Arbeidsmarkt

De mogelijkheden van configuratie zie je al wijdverspreid in sterk concurrerende best cost countries. Dat brengt uitdagingen mee rond menselijk kapitaal en loonkosten. Stel je de vraag wanneer je jouw machinepark beter naar pakweg Polen of Oekraïne verhuist. En houd rekening met lokale arbeidsmarkten en geopolitieke risico’s. De arbeidsmarkt in België ondergaat sterke wijzigingen en de demografie verandert. Daarbij komt nog eens de impact van de coronacrisis waarbij het steeds moeilijker zal worden om te concurreren wanneer grote bedrijven structureel thuiswerk zullen toestaan.

Bereid je voor op deze uitdagingen

Met Plato Productie heb je het ideale klankbord van zaakvoerders die gelijkaardige uitdagingen hebben. Samen met de mentoren gaan we er dieper op in en wapen je jouw bedrijf voor de toekomst.