Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka geeft met het Vokacongres startschot voor de lokale verkiezingen

Voka geeft met het Vokacongres startschot voor de lokale verkiezingen

  • 27/03/2018

'Ondernemen in de stad van morgen', met dit centrale thema ging Voka tijdens het Vokacongres op dinsdag 27 maart op zoek naar de uitdagingen en kansen van ondernemerschap in steden en gemeenten. Met dit evenement, dat plaats vond in de Brusselse Bozar, gaf Voka het startschot voor de campagne van de lokale verkiezingen 2018. Daarom lanceerde Voka tijdens de Grootste Gemeenteraad van Vlaanderen, die aan het Vokacongres vooraf ging, ook zijn lokale verkiezingsmemorandum.

Debat partijvoorzittersDe meer dan 800 congresgangers kregen tijdens het gevarieerd en interactief programma de kans om hun visie te delen op de uitdagingen van onze steden en het lokale beleid. Het hoogtepunt van de avond vormde het debat tussen vijf partijvoorzitters, gemodereerd door Kathleen Cools: Meyrem Almaci, Bart De Wever, Wouter Beke, John Crombez en Gwendolyn Rutten. Mobiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt waren daarbij de twee centrale thema’s. Het debat was ook live te volgen op vrt.be.

Tijdens de keynote legde professor Bruce Katz, auteur van The New Localism en The Metropolitan Revolution, de nadruk op het potentieel van metropolen. “We zien dat de politieke macht steeds verder verschuift naar de steden en metropolen”, aldus Katz. “Door democratische, economische en sociale veranderingen wordt het belang van metropolen groter.”

Peter De Keyzer (Growth inc.), Stephanie De Smedt (DeTijd) en Marc De Vos (Itinera Institute) waren de co-chairs van de avond. Tijdens drie aparte break-outsessies werden er aan de hand van negen cases visies gedeeld over mobiliteit, ondernemen en de arbeidsmarkt in de stad van morgen. Elk van de negen cases getuigde hoe zij met de uitdagingen van morgen omgaan en wat volgens hen de oplossingen zijn.

 Volgens Paul Kumpen, voorzitter van Voka, is er voor de komende lokale besturen werk aan de winkel. Uit een bevraging van Voka bij 700 ondernemers blijkt dat 83% van de Vlaamse ondernemers vindt dat mobiliteit de belangrijkste hinderpaal is om te ondernemen in onze steden. De voorzitter riep dan ook op om hier prioritair werk van te maken. “De overheid staat hier niet alleen: ondernemers bieden oplossingen. Internationale voorbeelden tonen aan hoe er kan samengewerkt worden tussen overheid en ondernemingen. We lopen hier nog te veel achter. Slimme verkeersgeleiding, inzetten op het gebruik van data, deelsystemen voor wagens, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Ondernemerschap in de stad van morgen zal antwoorden bieden op veel van de uitdagingen waar we voor staan. Aan de overheden om een kader te scheppen waarin dit kan.” De voorzitter riep ook op dat de regering tijdens de legislatuur zijn werk blijft verder zetten. “We kijken uit naar de lokale verkiezingscampagne maar rekenen ook op het uitvoeren van het regeringsbeleid, zowel Vlaams als federaal.”

Daarnaast was het Vokacongres ook the place to be om te netwerken. Zo kon men met Conversation Starter meetings plannen met andere deelnemers van het Vokacongres. Een lekker hapje en een drankje hoorden daar natuurlijk ook bij

Moodmovie

 

Fotoverslag

 

Powered by flickr embed.

 

Livestream van het debat

 

VokaTribune: Ondernemen in de stad van morgen

Cover VokaTribune Ondernemen in de stad van morgen

 

 

partners

 

Fotoverslag

Fotoverslag