Skip to main content
  • Nieuws
  • Verslag Voka Ladies: Zo moeder, zo dochter

Verslag Voka Ladies: Zo moeder, zo dochter

  • 28/11/2016

Als dochter toetreden tot het familiebedrijf. Het lijkt niet voor iedereen een evidente keuze. Tine, Fien en Lot hebben nog geen spijt gehad van hun beslissing. En mama’s Anne, Ria en Bernadette evenmin.

Voka Ladies2 keer per jaar brengt Voka West-Vlaanderen vrouwelijke, West-Vlaamse ondernemers en ondernemende medewerkers samen voor een inspirerende lezing en een aangenaam netwerkmoment. Het unieke kader van de Voka Ladies op 23 november? Dat was Casteelken Interior Design in Rumbeke.

Gastvrouwen Anne Decruy en Tine Neyrinck gingen samen met Ria Vandecasteele en Fien Dessauvage van Dessauvage en Bernadette Demasure en Lot Decock van Lingerie Ohlala in gesprek over wat het betekent om als moeder en dochter samen actief te zijn in het familiebedrijf en over hoe de gedeelde passie de moeder-dochterband versterkt.

Deze elementen uit het panelgesprek bleven ons bij:

Neen, het was niet zo gepland.

Dochters Tine, Fien en Lot kregen weliswaar het reilen en zeilen van het familiebedrijf met de paplepel ingegeven, de ambitie om tot het familiebedrijf toe te treden, kwam pas later. Ze hadden alle drie eerst een job buiten het bedrijf en zijn het erover eens dat dat net goed was. Ook mama’s Anne, Ria en Bernadette zien dat als iets positiefs. “Als je eerst ergens anders werkt, dan heb je – ook in de ogen van de medewerkers – al iets bewezen. Je hebt een zekere marktwaarde”, klonk het.

Vooral de klant is veranderd.

Er is veel veranderd. Technologie, materialen, de markt,… maar vooral de klant is veel veranderd. Die verwacht veel meer. Of het nu over papier en kantoorbenodigdheden, lingerie of interieur gaat, service is het allerbelangrijkste. En daar spelen de 3 bedrijven op in. Dessauvage transformeerde tot een totaalleverancier voor ‘kantoren’, Ohlala differentieert zich verder door een professionele, persoonlijke aanpak en bij Casteelken Interior Design kunnen klanten live in de winkel een eerste ontwerp laten opmaken.

Een vage grens tussen werk en privé.

Het is wellicht in ieder familiebedrijf zo: ook na de werkuren wordt over de zaak gepraat. Bij Tine en Anne van Casteelken valt het best wel mee: ze praten erover, maar privé blijft het belangrijkste. “Mama wist eigenlijk veel meer over mijn privéleven toen ik in Engeland woonde en werkte dan nu we in hetzelfde bedrijf werken”, lacht Tine. Voor Lot en Bernadette ligt het anders: “We zijn héél vaak samen en dan praten we natuurlijk over de zaak. Het is nu eenmaal onze gedeelde passie. Dat zorgt voor een geheel andere moeder-dochterband.”

De eindbeslissing? Die nemen ze samen.

Ook al worden heel wat taken verdeeld tussen moeders en dochters, de eindbeslissing wordt samen genomen. Dat geldt voor de drie duo’s. De dochters krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en hebben ambitieuze dromen voor de toekomst. Fien van Dessauvage wil de onderneming verder doen groeien en een mooie groep klanten uitbouwen. Lot wil samen met het hechte team van Lingerie Ohlala verder inzetten op het onlineluik. En Tine droomt ervan om Casteelken als omnichannel winkel verder te doen groeien.

En om die dromen waar te maken, hopen de drie dames ook in de toekomst verder op hun mama’s te kunnen rekenen. En dat horen de mama’s graag, want ook al is het nog niet voor morgen, toch denken ze er al aan om de zaak over te laten. Maar ze blijven graag van aan de zijlijn betrokken: “Onze job is onze hobby, we zouden niet weten wat we zonder de zaak zouden doen”, besluiten ze.

Bekijk hier meer foto's van de avond.


 

Over Voka Ladies

 

Voka Ladies is een ontmoetingsplatform voor vrouwelijke ondernemers en kaderleden in West-Vlaanderen. 2 keer per jaar brengt Voka West-Vlaanderen vrouwelijke deelnemers samen voor een activiteit die inhoud, debat en netwerking met een vrouwelijke toets centraal plaatst.