Skip to main content
  • Nieuws
  • Verslag Voka Ladies: Wedding Day. It’s all about safety.

Verslag Voka Ladies: Wedding Day. It’s all about safety.

  • 21/12/2015

Speciaal voor Voka Ladies bracht Lieve Blancquaert op 17 december het verhaal van “Wedding Day”, het boek en de reportage waarin ze diverse huwelijksceremoniën van overal ter wereld vastlegde.

Lieve Blancquaert Wedding DayOp haar zoektocht naar huwelijksceremoniën overal ter wereld, kwam fotografe en reportagemaakster Lieve Blancquaert heel wat tegenstellingen tegen. Maar in al die tegenstellingen, vond ze toch gelijkenissen. In "Wedding Day" legt ze ‘het huwelijk op zijn eerlijkst’ bloot en vat ze de essentie van de huwelijksceremonie samen.

Van het rijke India…

waar matchmakerbedrijven als ware detectives op zoek gaan naar een geschikte partner, waar de huwelijksfestiviteiten dagenlang duren en waar je als gast best enkele smaragden, robijnen of goudklompjes meebrengt.


…tot het arme Kenia,

waar een pas gevestigde evangelische Kerk de gemeenschap een ‘echte’ huwelijksceremonie wilde tonen. Zo kwam het dat de 50-jarige Monika de kans kreeg om te trouwen met de veel oudere Ezekiel. Een geïmproviseerd huwelijksfeest dat een vrijwel perfecte afspiegeling was van Westerse ceremonies. Alleen wat chaotischer...


Van het goddeloze China…

waar Lieve er op de Nationale Feestdag (1 oktober) getuige van was hoe 39 koppels tegelijkertijd huwden in het laatste maoïstische bolwerk.

 

...tot de Bible Belt in Nederland,

waar de gelovigen in de eerste plaats met god trouwen en pas daarna met hun partner. (Jelle en Nelleke, het koppel dat Lieve voor haar reportage volgde, kregen ondertussen trouwens al hun eerste kindje.)

 

Van de schokkende, aangrijpende context in Nepal...

waar Lieve naar eigen zeggen ‘het moeilijkste verhaal’ in beeld bracht, namelijk dat van de kindhuwelijken. Ze was er zelf ook getuige van hoe kinderen veel te jong gedwongen worden om te trouwen. “Het is een maatschappelijke problematiek, die ontzettend diep geworteld zit en gepaard gaat met armoede en gebrek aan scholing.”

Tijdens de opnames in Nepal eind april vond ook de zware aardbeving plaats. Lieve ervoer er vanop de eerste rij de kracht van de natuur en de paniek en de chaos die de natuur teweegbracht. En toch gingen de huwelijken door. “Een aardbeving betekent een enorme economische achteruitstelling voor zo’n land, waardoor de kindhuwelijken meer dan ooit zullen blijven doorgaan. Inspanningen zoals die van Plan België, zijn daarom cruciaal om via onderwijs de mensen mondiger te maken.” benadrukt Lieve.


...tot de waanzin en het carnavaleske van Las Vegas,

waar jaarlijks meer dan 120.000 huwelijksceremonies plaatsvinden, wat een omzet genereert van 2 miljard dollar. Iedereen die ouder is dan 18 en 100 dollar op tafel legt, kan er trouwen. Het huwelijk is er een carnavalesk gebeuren: je kan er trouwen als Elvis, als oude Egyptenaar, bij -5°,… Zelfs in een ‘gunstore’. De link tussen wapens & liefde? De bruidegom verwoordde het als volgt: “Love and guns and marriage. It’s all about safety, baby!”


Van polygamie voor mannen in Senegal...

waar het bij wet toegestaan is voor mannen om te trouwen met 4 vrouwen. Een systeem dat ons misschien vreemd in de oren klinkt, maar wel als voordeel heeft dat de eerste vrouw bij wet economisch beschermd blijft wanneer de man een tweede, derde of vierde vrouw tot echtgenote wil nemen.


...tot vrouwelijke dominantie in Mexico,

waar de ‘typische’ vrouw dik en bazig is en ontzettend veel drinkt. Tegelijkertijd is de vrouwelijke maagdelijkheid er ontzettend belangrijk. Het is dan ook de toekomstige schoonmoeder van de aanstaande bruid die dat in de traditie van de ‘rapto’ met een wit zakdoekje verifieert…

 

Het huwelijk op zijn eerlijkst...

In het vluchtelingenkamp Zataari in Jordanië was Lieve getuige van ‘het huwelijk op zijn eerlijkst’. Zo vertelde ze: “Als je zoals die vluchtelingen alles kwijt bent, is het enige dat je nog kan doen trouwen. Je valt terug op een instinct. Een huwelijk, een kind. Het is een reden om te blijven doorgaan. Het is een manier om je veilig te stellen, economisch, maar voor die jonge meisjes ook fysiek. Je voelde aan alles dat de pas gehuwde koppeltjes er het beste proberen van te maken. Ze spelen ‘verliefdje’. De liefde komt er na het huwelijk.”

 

..."It's all about safety".

“Je kan buigen naar elkaar, vastgeknoopt worden aan elkaar, samen op het bed gaan zitten, in een drive-through huwen of in een kerk,… Het zijn allemaal manieren om mensen te verbinden, om ons economisch veilig te stellen en met de bedoeling om samen te blijven tot de dood ons scheidt.”

 

Enkele sfeerbeelden van de avond:

 

Een van de aanwezige Voka Ladies mocht met een gesigneerd boek naar huis. U kunt zelf ook enkele foto's uit het nieuwe boek bekijken op de website van Lieve.

 

Meer info over Voka Ladies West-Vlaanderen: Shirley Seynaeve, Eventcoördinator, shirley.seynaeve@voka.be