Skip to main content
  • Nieuws
  • Verslag #VliegendeStarters in Kortrijk

Verslag #VliegendeStarters in Kortrijk

  • 10/05/2017

Met 400 waren ze: de Vliegende Starters die op 9 mei het gelijknamige community-event in Kortrijk en Genk bijwoonden voor een avond vol inspiratie, straffe verhalen en prijzen.

Vliegende starters

Het programma in Kortrijk en Genk was gelijklopend en startte met de Launch Talks, waarbij de aanwezige (pré)starters en jonge bedrijven in dialoog konden gaan met verschillende experten. In Kinepolis Kortrijk deelden onder meer Ahmed Hilami (Flyer.be), Frederik Neus (Zentrick) en Ianka Fleerackers (Queen of speech) hun kennis en ervaring met de deelnemers.

Het avondprogramma werd afgetrapt met een terugblik op 10 jaar Bryo-startersbegeleiding, waarbij enkele opvallende cijfers werden voorgesteld. Zo begeleidde het project sinds de start meer dan 1.800 starters, waarvan 80% nog steeds actief is in dezelfde onderneming. Ook opvallend: 45% van die jonge ondernemingen zijn intussen actief op buitenlandse markten en 450 van de intussen begeleide starters zijn West-Vlaams. Niet onlogisch, gezien Bryo 10 jaar geleden in onze provincie het licht zag.

Holy trinity thinking

Na de facts and figures was het de beurt aan keynotespreker Peter Decuypere, die in Kortrijk 200 aanwezigen wist te boeien. De founding father van technomerken ‘I Love Techno’ en ‘Fuse’ toonde hoe we de beleving bij een product of service dankzij ‘holy trinity thinking’ waardevoller kunnen maken. De achterliggende gedachte gaat uit van drie soorten ervaringen: ‘me-experiences’, ‘we-experiences’ en ‘God-experiences’. Die worden voor een optimale beleving aan elkaar gekoppeld en gaan zo in tegen de commodification waarbij alles veel te hard op elkaar lijkt.

Maak met andere woorden van elke ‘me-experience’ een ‘we-experience’ en een ‘God-experience’ en andersom! “Een bezoek aan Camp Nou in Barcelona is een ‘me-experience’ en wordt een ‘we-experience’ door bezoekers samen te laten poseren op de foto. Het kan zelfs een ‘God-experience’ worden door stukken gras van het legendarische voetbalveld te koop aan te bieden”, verduidelijkte Peter Decuypere. Zijn 45 minuten durende keynote zat boordevol voorbeelden en maakte zelfs af en toe de vertaalslag naar de cases van de aanwezige jonge ondernemers.

Prijzenpot

Hoe boeiend en overtuigend het verhaal van Peter Decuypere ook was, hét hoogtepunt van de avond moest dan nog komen met de uitreiking van de Bryo awards. Met deze prijzen zet Voka naar jaarlijkse gewoonte drie uitzonderlijke startersprojecten in de kijker. Michiel De Backer van het West-Vlaamse Ark-Shelter werd uitgeroepen als winnaar van de Bryo Creative Highlight 2017. Dat is de prijs voor het project dat uitblinkt in originaliteit en creativiteit. Sander De Roeck van Soulmade uit Mechelen won met de Bryo Rookie 2017 de prijs voor recente starter die veelbelovend en pijlsnel uit de startblokken schoot. Met House of Weddings uit Gent won Iris Decreus ten slotte de Flanders Future 2017. Die beloonde haar potentieel om uit te groeien tot een Vlaams economische kampioen.

Als afsluiter van de avond, konden verschillende aanwezigen ook een echte vliegende start nemen dankzij de motivatiecheques. Het inschrijvingsgeld van het community-event werd op die manier meteen geherinvesteerd om enkele jonge ondernemers een extra duwtje in de rug te geven. De vijf motivatiecheques ter waarde van € 500 werden uitgereikt aan Play it Safe, Vinta Aankoopbegeleiding, Mister Tody, Carcatcher en Style Your Dreams.

Bekijk hier de foto's en hieronder het filmpje van #VliegendeStarters.

Vliegende Starters Peter Decuypere

 

Contactpersoon

Evy De Bruyker

Member Services - Startend ondernemen