Skip to main content
Map

Vers kapitaal voor groeibedrijven

  • 26/11/2020

Finance&Invest.Brussels, de gewestelijke investeringsmaatschappij, zal zijn kapitaalreserve tegen eind dit jaar met 160 miljoen euro aanvullen. Daarmee is de investeringsmaatschappij gewapend om de komende jaren groeifinanciering te bieden voor start-ups, scale-ups en kmo’s in Brussel.

Tekst: Jan Van Doren
 

“Al voor de corona-crisis trokken we ons investeringsvolume gevoelig op. Met deze kapitaalinjectie gaan we op dat élan verder”, vertelt Franc Bogovic, vice-voorzitter van het directiecomité. “Van 8 miljoen in 2018 gingen we naar 40 miljoen in 2019, en voor dit jaar verwachten we voor 50 tot 60 miljoen te investeren. Met het vers kapitaal gaan we dit ritme de komende jaren aanhouden.”

De oorzaak van de groei is divers, zegt Bogovic: “We zijn de markt veel actiever gaan prospecteren, om zelf projecten te zoeken en sloten daarom aan bij Voka. We gaan ook meer voor een cofinanciering, samen met andere financiers. Verder stellen we vast dat bedrijven meer open staan voor achtergestelde leningen die we hen kunnen bieden. Daardoor raken ze makkelijker aan een lening bij de bank.”

Proxi-lening

Dandoy
Koekjeswinkel Maison Dandoy ging een proxi-lening aan via crowdlending-platform Look&Fin. 

De “proxi-lening” – de Brusselse variant van de Vlaamse win-win-lening – is bedoeld om het spaargeld van burgers te mobiliseren voor de financiering van kmo’s via een belastingkrediet op leningen die door een Brusselaar aan een KMO worden verstrekt. Finance&Invest.Brussels zorgt voor de administratieve organisatie en opvolging van de proxi-lening, maar het zijn andere financiële tussenpersonen die geld mobiliseren bij particulieren. 

Bogovic: “Zo lanceerde het crowdlending-platform Look&Fin een call voor particulieren om in te tekenen voor een proxi-lening via hun platform aan Maison Dandoy, producent van speculoos en luxe-koekjes. Dat kan al vanaf 100 euro. De proxi-lening kan zeker nog meer worden gepromoot bij het grote publiek. Het is een fiscaal interessante belegging en biedt nieuwe groeifinanciering voor kmo’s.”

Meer info

Meer info over Brusselse steunmaatregelen voor bedrijven: 1819.brussels

Contactpersoon

Artikel uit publicatie