Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Verlenging van de Brexit onderhandelingen is noodzakelijk

Verlenging van de Brexit onderhandelingen is noodzakelijk

  • 13/03/2019

Gisteren werd het terugtrekkingsakkoord voor een tweede maal verworpen door het Britse Lagerhuis. Een verlenging van de onderhandelingen is nu noodzakelijk om alsnog een harde brexit te vermijden op 29 maart. De verlenging mag echter niet leiden tot een uitstel van executie en moet aangegrepen worden om eindelijk knopen door te hakken.

  • 391 van de Britse parlementsleden stemden gisteren tegen het terugtrekkingsakkoord terwijl er slechts 242 voor stemden.
  • Minder dan drie weken voor ‘brexit-dag’ – 29 maart – is er nog steeds algemene onzekerheid over wat er ons precies te wachten staat.
  • De lange files die we in Calais zien door de stakingen van de douaniers is slechts een voorproefje van wat ons wacht in geval van een harde en onvoorbereide brexit. 
  • Verder onderhandelen en zoeken naar een oplossing is de enige optie om dit scenario te vermijden.

Brexit onderhandelingDe afgelopen weken heeft het VK verwoede pogingen ondernomen om bijkomende toegevingen los te wrikken van de EU rond de ‘backstop’, de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Dat in de hoop om voldoende Britse parlementsleden te kunnen overtuigen het terugtrekkingsakkoord te steunen. Dit leidde maandag tot de publicatie van een interpretatieve nota waarin de EU bijkomende verduidelijkingen en toegevingen geboden heeft omtrent de toepassing van de ‘backstop’. Geoffrey Cox, de juridische adviseur van de Britse premier May en vertrouweling van de brexiteers was echter onverbiddelijk: de geboden toegevingen zijn onvoldoende om de bezorgdheden weg te nemen.

Voor zowel de Noord-Ierse coalitiepartner van May, de DUP, als de harde brexiteers in de conservatieve partij was dit het teken om het akkoord de rug toe te keren. Hierdoor leed de Britse premier een tweede zware nederlaag in het Lagerhuis: 391 van de Britse parlementsleden stemden tegen terwijl er slechts 242 voor het akkoord stemden. Iets minder dan drie weken voor ‘brexit-dag’ – 29 maart – is er dan ook nog steeds algemene onzekerheid over wat er ons precies te wachten staat.

Vandaag en morgen staan er nu opnieuw twee belangrijke stemmingen op het programma van het Lagerhuis. Eerst zal het Lagerhuis gevraagd worden of het een ‘harde brexit’ op 29 maart wenst. Als een meerderheid stemt tegen een harde brexit, zal het Lagerhuis vervolgens gevraagd worden of het een verlenging van de brexitonderhandelingen wenst om zo op 29 maart een harde brexit te vermijden.

“Enkel door een verlenging van de onderhandelingen aan te vragen kan een harde brexit op 29 maart vermeden worden.”

Enkel door een verlenging van de onderhandelingen aan te vragen kan een harde brexit op 29 maart vermeden worden. De lange files die we reeds enkele dagen in Calais kunnen zien door de stakingen van de Franse douaniers is slechts een voorproefje van wat ons elke dag te wachten zou staan in geval van een harde en onvoorbereide brexit. Verder onderhandelen en zoeken naar een oplossing is dan ook vandaag de enige optie om dit scenario te vermijden.

Een eindeloos uitstel van de brexitonderhandelingen zonder zicht op resultaat is echter ook niet wenselijk. Een verlenging van de onderhandelingen mag niet leiden tot een simpel ‘uitstel van executie’ maar moet echt gebruikt worden om eindelijk een broodnodige doorbraak te forceren. De EU en het VK hebben immers de afgelopen jaren reeds enorm veel tijd en middelen besteed aan de brexit terwijl heel wat andere zaken ook bijkomende aandacht vragen. De handelsoorlogen, het rijzend protectionisme en de opkomst van China zijn slechts enkele voorbeelden van nijpende uitdagingen waar de EU ook aandacht aan moet schenken. Bovendien moeten de EU en het VK zo snel mogelijk starten met de onderhandelingen rond de toekomstige relatie. Deze zijn voor de Vlaamse ondernemers zelfs nog een stuk belangrijker. Aangezien er na maximum drie jaar al een akkoord op tafel moet liggen, moet er hier zo snel mogelijk werk van gemaakt worden. 
 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice