Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft begin oktober een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zones’, en dat voor een periode van 24 maanden. Voka - KvK Limburg stond aan de wieg van dit steunmechanisme en drong aan op het behoud van deze maatregel, mét succes dus. Limburgse ondernemers kunnen zo opnieuw twee jaar lang rekenen op een vrijstelling van 25 procent op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing per gecreëerde arbeidsplaats. Dit geeft onze ondernemingen de broodnodige ademruimte in deze onzekere economische tijden.
Steunteunmaatregel verlengd tot 31 oktober 2024
Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen pleitte Voka – KvK Limburg voor de invoering van een nieuw soort ‘reconversievennootschappen’. Na de sluiting van de steenkoolmijnen hadden die hun nut immers bewezen. Maar het voorstel kreeg geen fiat van Europa. Het alternatief dat wel de Europese toets doorstond, was de invoering van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’.
Bedrijven die investeren binnen deze steunzone, kunnen een vrijstelling van 25 procent van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. En dat voor een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd. Dit komt neer op een loonkostenverlaging van zo’n 5 procent gedurende twee jaar.
Limburg werd op 30 april 2015 als ontwrichte zone erkend voor een periode van 6 jaar. Uiteindelijk duurde het tot september 2018 vooraleer de maatregel op kruissnelheid kwam, waardoor bedrijven er slechts 4 jaar gebruik van konden maken. De steunmaatregel liep af op 31 oktober 2022, maar wordt nu dus verlengd tot 31 oktober 2024. Voka – KvK Limburg is tevreden dat hiermee de vooropgestelde periode van zes jaar wordt gerespecteerd.
Uitzonderlijke tijden, uitzonderlijke maatregelen
Sinds 2018 maakten meer dan 500 bedrijven in Limburg gebruik van deze maatregel, goed voor de creatie van meer dan 6.800 duurzame jobs in Limburg. Dat zijn meer jobs dan het aantal rechtstreekse banen die door de sluiting van Ford Genk zijn verdwenen.”
Hoewel de meeste bedrijven in Limburg de coronacrisis de afgelopen jaren redelijk hebben doorstaan, weten we nu al dat de indirecte gevolgen van de oorlog in Oekraïne een veel grotere economische impact zullen hebben op onze regio.
“Bedrijven die investeren binnen deze steunzone, kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. En dat voor een periode van 2 jaar.”
Met de stijging van de energie- en grondstofprijzen en de automatische loonindexering moeten Limburgse ondernemingen hun groeiplannen bijstellen. Omdat het risico op een recessie zeer reëel is, is het een goede zaak dat de ontwrichte zones nu met twee jaar worden verlengd. Op deze manier krijgen ondernemers in onze provincie de ademruimte die ze broodnodig hebben en vermindert de kans op structurele schade aan onze Limburgse economie.
“De steunmaatregel voor ontwrichte zones leverde al 6.800 duurzame jobs op in Limburg.”
Europese Regionale Steunkaart
De regionale steunkaart die de Vlaamse regering op vraag van Voka – KvK Limburg bij Europa heeft ingediend, werd eveneens deze zomer eindelijk door de Europese Commissie aanvaard. Dat betekent dat ook grote bedrijven in 19 Limburgse gemeenten investeringssteun kunnen krijgen.
De vorige Vlaamse steunkaart liep eind 2021 af. Toen diende de Vlaamse regering een nieuw voorstel in bij Europa. De regels werden ondertussen verstrengd. Van de 24 Limburgse gemeenten die in de vorige steunkaart nog in aanmerking kwamen voor investeringssteun, is dat aantal nu teruggebracht tot 19.
Kom ik in aanmerking voor deze vrijstelling?
Voka – KvK Limburg bezorgt graag meer informatie.
Neem vrijblijvend contact op met ons.
Jonas De Raeve
Directeur Belangenbehartiging
jonas.deraeve@voka.be