Skip to main content
  • Nieuws
  • Verlenging Brexitonderhandelingen noodzakelijk om brexitdrama bovenop coronacrisis te vermijden

Verlenging Brexitonderhandelingen noodzakelijk om brexitdrama bovenop coronacrisis te vermijden

  • 11/06/2020

Voka vindt dat men er alles aan moet doen om te voorkomen dat er bovenop de coronacrisis nu ook nog een brexitdrama zou komen, dat 28.000 Vlaamse jobs kan kosten. De gesprekken tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn in een totale impasse beland en we dreigen op een Brits vertrek zonder akkoord af te stevenen eind dit jaar. “Een verlenging van de onderhandelingen is noodzakelijk”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Dit niet alleen om alsnog tot een goed handelsakkoord te komen, maar ook om Vlaamse bedrijven meer tijd te geven om zich voor te bereiden. Dat is allesbehalve evident, want de uitkomst van de onderhandelingen is nog steeds zeer onduidelijk. Bovendien hebben ondernemingen momenteel de handen vol met de coronacrisis.”

Bedrijven bereiden zich het best zo snel mogelijk voor op een Brits vertrek zonder akkoord, is in EU-kringen te horen. Maar dat is op dit moment niet vanzelfsprekend. “De coronacrisis eist vandaag alle aandacht en energie van onze bedrijven op. Er wordt met man en macht gewerkt om deze door te komen, en dat zal nog maanden duren. Het is voor Vlaamse ondernemingen dan ook allesbehalve evident om bovenop deze ongeziene crisis zich ook nog op een harde brexit voor te bereiden op 1 januari 2021. Er zijn al heel wat voorbereidingen getroffen in sectoren, bedrijven en havens maar door de onzekere uitkomst van de onderhandelingen, blijft er grote onduidelijkheid over heffingen, productstandaarden, enzovoort”, zegt Hans Maertens. Er is meer duidelijkheid nodig, maar gezien de coronacrisis is de kans klein dat die er snel komt.

Verlengingen

“Met de coronacrisis is de uitdaging nu nog een stuk groter geworden en is de patstelling tussen de EU en het VK geenszins doorbroken”, stelt Hans Maertens vast. “Verlengingen dringen zich op om tot een handelsvriendelijk akkoord te komen, en zijn nodig om onze bedrijven in deze coronatijden de nodige extra voorbereidingstijd te geven in welk scenario ook.” Tegen eind dit jaar een omvattend akkoord onderhandeld én geratificeerd krijgen was sowieso een enorme uitdaging, wetende dat de onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU 7 jaar geduurd hebben.

Verlengingen dringen zich op om tot een handelsvriendelijk akkoord te komen, en zijn nodig om onze bedrijven in deze coronatijden de nodige extra voorbereidingstijd te geven in welk scenario ook

Hans Maertens

“We dringen er ook op aan dat de federale en Vlaamse regering bij de Europese Unie en de EU-onderhandelaars druk zetten om tot een evenwichtig en ondernemingsvriendelijk handelsakkoord te komen; als daarvoor verlengingen nodig zijn, moet dit volgens Voka bepleit worden. “Ondertussen dienen alle intermediairen zoals douane, havens, en Flanders Investment & Trade (FIT) voldoende aandacht blijven schenken aan het sensibiliseren en voorbereiden van bedrijven op de brexit”, zegt Hans Maertens. “Vanuit Voka blijven we sterk inzetten op advies en webinars om Vlaamse ondernemingen brexit-ready te krijgen. We zullen onze inspanningen naar de bedrijven toe zeker opdrijven. Er mag bovenop de coronacrisis geen brexitdrama komen, dat in Vlaanderen nog eens 28.000 banen verloren kan doen gaan.” Het Verenigd Koninkrijk staat in voor ruim 9% van de Vlaamse export en is onze vierde grootste afzetmarkt, goed voor bijna 28 miljard euro aan export.

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Communicatie & Marketing

IMU - Sport Vlaanderen
Gosselin
IMU - Altez 0110
Ontdek onze vacatures!
Proximus
VZW_IMU_GROUPS
Welt white paper
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Propaganda
Accent
Domestic Services
Banque de Luxembourg
BMW Brussels
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
CRM Group
Logo KPMG
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat
alk
Logo JAM
Trixxo